Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı'nda şehit düşenler: Akdağmadeni kazası örneği
Between the Balkan Wars and the First World War the martyrs fallen: Case of Akmağdeni district
- Tez No: 591048
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAŞMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Akdağmadeni, Şehitler, Vefayata Mahsus Vukuat Defteri, Akdağmadeni, Martyrs, The Defter Regarding the Deaths
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı sonuna kadar 6 yıllık mücadele döneminde Türk milleti Batılı emperyalistlerle mücadele etmiş ve bu mücadelelerde birçok şehit vermiştir. Vatan savunmasında şehit olanların tespit edilmesi, mahalli tarihin bilinmesi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmamızda Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı'ndaki dönem içerisinde Yozgat'ın Akdağmadeni kazasının vatan savunmasına katılıp da şehit olanların lakapları, isimleri, baba ve anne adları, medeni durumları, hangi harpte ve nerede şehit düştükleri belirlenmiştir. Çalışmamızın konusunun araştırılmasındaki en büyük kaynak ise“Akdağmadeni Vefayata Mahsus Vukuat Defteri”dir. Defterde bulunan bilgileri tablo haline getirerek bilgiler tabloya aktarılmış ve grafiğe dökülüp çıkarımlar yazılmıştır. Bununla birlikte Milli Savunma Bakanlığı'nın“Şehitlerimiz”kitabından, şehitlerimizle ilgili daha önce yayımlanan makale, kitap ve lisansüstü tezler incelenerek Akdağmadenli şehitlerimiz hakkında bilgi ve belgeler detaylandırılarak aktarılmıştır. Böylece Türk milletinin kahramanca mücadele ettiği ve vatanımızın farklı yerlerinde şehadete ulaştıkları tespit edilmiş, bu bilgilerin gelecek nesillere aktarılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish people have struggled and fought against the emperialist states for 6 years during the wars in the Balkans nad in the First World War and have given many martyrs in these wars. The aim of this dissertation is to trace and find the details about these martyrs from the Aksağmadeni district. This is a kind of national duty nad responsibility to extract the names who became martyr in these wars. This dissertatin aims to find out those who joined the army in the Balkan and Firts World War fronts and died while they were in military duty in the war together with their nicknames, name of mother and father, in which war they became martyr and where. The details about these martyrs will be given and discussed in this dissertation. The main source of this research is the defter of giving the details about the deaths from the district of Akdağmadeninamely in Turkish“Akdağmadeni Vefayata Mahsus Vukuat Defteri”. Moreover, Şehitlerimiz, the Martyrs, prepared by the Ministry of Defence have been utilized in order not to forget any martyrs from these region in the Balkans and First World War. This dissertaion has found many names of new martyrs who have not so far been known and has given details about them.