Balkan Savaşları'ndan Milli Mücadele'nin sonuna kadar Tarsus kazasında şehit olanlar üzerine bir araştırma
A study on the ones that die a martyr in the city of Tarsus from Balkan Wars till the end of national struggle
  1. Tez No: 261089
  2. Yazar: NURİ ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ KÖSTÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Tarsus, şehit, National Struggle, Tarsus, martyr
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmamızda, Balkan Savaşları'ndan Millî Mücâdele'nin sonuna kadar Tarsus Bölgesinden şehit olanları tespit etmeye çalıştık. Temel kaynağımız Tarsus Vefâyâta Mahsus Vukuât Defterleri oluşturmuştur. Bununla birlikte, Millî Savunma Bakanlığınca Şehitlerimiz kitabı da ikinci temel kaynağımız olmuştur.Araştırmamızda, Tarsus Nüfus Müdürlüğünde bulunan Vefâyâta Mahsus Vukuât Defterlerinin incelenmesi yapılmıştır. Yapılan inceleme sonucunda Vefâyâta Mahsus Vukuât Defterlerinde kayıtlı bulunan şehitlerin listesi çıkarılmıştır. Bu liste, MSB tarafından hazırlanan Şehitlerimiz isimli kitapta yer alan Tarsus Bölgesindeki Şehitlerle karşılaştırılarak kayıtların birleştirilmesi sağlanmıştır.Araştırmamızın ikinci bölümünde; Tarsus kazasından şehit olanların genel listeleri verilmiştir. Bu bölümde her iki kaynakta bulunan şehit isimleri ve bilgileri italik ve siyah punto ile, sadece VMVD'nde bulunan şehitler italik ve sadece Şehitlerimiz kaynağında bulunan şehitler ve bilgileri de normal yazı ile yazıldı.Çalışmamızın üçüncü bölümünde; şehitler üzerine bazı değerlendirmelerde bulunduk. Bu değerlendirmeler genel olarak, Şehitlerin savaşlara, cephelere, yaşlarına, isimlerine, medenî durumlarına, yerleşim birimlerine şahâdet yerleri ve zamanlarına göre dağılımları yapılmıştır. Tarsus bölgesindeki şehitlerin savaşlara göre dağılımları şöyledir: 1016 şehidin 2 tanesi Balkan Savaşları'nda, 1 tanesi İç İsyanlarda, 254 tanesi İstiklâl Savaşı'nda ve 749 tanesi de 1. Dünya Savaşı'nda şehit olmuşlardır. Şehitlerden 9 tanesinin de hangi savaşta şehit olduğu bilinmemektedir.
Özet (Çeviri)
In our study we aimed to find out the people who died a martyr till the end of the national struggle. Our fundamental sources are Vefâyâta Mahsus Vukuât Registers, and the book ?Our Martyrs? prepared by the ministry of national defend.For our study we examined VMVR in Tarsus birth registration office. After the examination we had a list of the martyrs registered VMVR. We compared our list with the book `Our Martyrs? which includes the list of the martyrs prepared by MND, and combined the two lists.In the second part of our study, general lists of the martyrs that die a martyr in the city of Tarsus are given. In this part, names of the martyrs available in both sources are given in bold and italics, the ones that are found in VMVR are given in italics, and the ones that are found only in `Our Martyrs? are given in a regular way.In the third part of our study we made some comments on the martyrs according to the wars, fronts, their ages, their names, their marital status, their settlement places, the place and time they died a martyr. Distribution of martyrs according the wars in Tarsus is as follows: out of 1016 martyrs 2 in Balkan wars, 1 in local revolts, 254 in the war of independence, and 749 in the First World War. Additionally, it is not known in what war 9 people died a martyr.