Tüketim kültürü olgusu bağlamında Türkiye'de yayımlanan tüketici dergilerinin incelenmesi
Analysing consumer magazines published in Turkey in the context of consumer culture phenomenon
  1. Tez No: 591065
  2. Yazar: ÖZLEM TANYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN BÜYÜKBAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İşletme, Journalism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: tüketim kültürü, tüketim, kapitalizm, kitle iletişim araçları, tüketici dergileri, consumer culture, consumption, capitalism, mass media, consumer magazines
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tüketim Kültürü Olgusu Bağlamında Türkiye'de Yayımlanan Tüketici Dergilerinin İncelenmesi'nde, genel hatlarıyla kitle iletişim araçlarından tüketici dergilerinin, tüketim olgusunu hangi biçimler ile ne düzeyde yeniden ürettiği ve pekiştirdiği, tüketim toplumu ve tüketim kültürü kavramları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini oluşturan dergilerin içerikleri, reklamları, promosyonları ve görselleri ile dergilerin bunlara ayırdıkları yer göz önünde bulundurularak dergilerin tüketime dair işlevlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde öncelikle belirli sınırlar içinde iletişimden, özellikle kitle iletişiminden bahsedilmiştir. Kitle iletişim araçlarının kültürel değerler sunumunda bireyleri nasıl etkilediğinden söz edilmiştir. İkinci bölümde ise ilk bölümde olduğu gibi araştırmaya teorik destek sağlayabilmek amacıyla tüketim olgusu, kapitalizm ve tüketim ile ilişkilendirilen tüketim kültürü ve tüketim toplumu kavramlarının ortaya çıkışına ve zaman içindeki değişimlerine yer verilmiştir. Aynı zamanda bu bölümde Türkiye'de tüketim kültürünün gelişimine de değinilmiştir. Araştırmanın son bölümünde dergiciliğin tanımı ve dergi türlerinin sınıflandırılması yapılmış, Türkiye'de dergi yayıncılığının geçmişinden ve bugününden bahsedilmiştir. Sınıflandırılması yapılan dergi türlerinden tüketici dergileri ayrı olarak ele alınmış, Elle, Lezzet, İstanbul Life, Vogue dergilerinin 2019 yılında yayımlanan sayıları üzerinde gerçekleştirilen içerik analizi ve nitel analiz yöntemi ile bulgular elde edilmiş ve değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Türkiye'de yayımlanan farklı kategorilerdeki tüketici dergilerinde içeriklerin, reklamların, promosyonların ve görsellerin kültürel semboller aracılığı ile bireylerin arzulara dayalı kimlik inşasını, kapitalizmin sürekliliğini sağlayan tüketim olgusu bağlamında yeniden ürettiği ve pekiştirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Analysing of consumer magazines published in Turkey in the context of consumer culture phenomenon evaluated in general terms how mass media magazines reproduced and reinforced the consumption phenomenon with which forms and to what extent in the concept of consumer society and consumer culture. The contents, advertisements, promotions, visuals of the magazines that constitute the sample of the research and taking into account the place reserved for them, it is aimed to determine the functions of consumption. In the first part of the research, firstly communication within certain limits, especially mass communication is mentioned. It is mentioned how mass media affects individuals in the presentation of cultural values. In the second part, as in the first part, in order to provide theoretical support to the research, the concepts of consumption phenomenon, capitalism and consumption culture and consumption society associated with consumption are introduced and their changes over time. Also in this section it referred to the development of consumer culture in Turkey. In the last part of the research the definition of magazine publishing and the classification of magazine types are made, the past and the present of the magazine publishing in Turkey has been mentioned. Within the classified types of magazines, consumer magazines discussed separately, findings were obtained and evaluated with the content analysis and qualitative analysis method performed on the issues of Elle, Lezzet, İstanbul Life and Vogue published in 2019. As a result it has been determined that the content in different categories of consumer magazines published in Turkey, advertisements, promotions and visual cultural symbols via the construction of identity based on the desires of individuals, reproduces and reinforces in the context of consumption phenomenon that ensures the continuity of capitalism.