İhsan Oktay Anar'ın Efrasiyab'ın hikâyeleri ve Sema Kaygusuz'un Yere Düşen Dualar romanlarında postmodern alegori
İhsan Oktay Anar's stories of Efrasiab and postmodern allegory in Sema Kaygusuz's Falling Prayers Novels
  1. Tez No: 591166
  2. Yazar: YASEMEN BURCU BALÇIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDİ AŞKAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İhsan Oktay Anar, Stories of Afrasiab, Sema Kaygusuz, Prayers Falling onto Floor, Postmodernism, Postmodern Allegory
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışmada Türk edebiyatının postmodernist yazarlarından İhsan Oktay Anar'ın Efrasiyab'ın Hikâyeleri romanında ölüm izleği ve Sema Kaygusuz'un Yere Düşen Dualar romanında yalnızlık izleği, postmodern alegori anlayışıyla ele alınmıştır. Her iki romanda da soyut kavramlar somut kişiler olarak karşımıza çıkması açık bir eğretileme türü olarak ele alınır ve açıklığın arkasında gizlenen anlam, imgeleme yoluyla okura sunulur. Romanlarda bilinenler bilmediğimiz şekilde ortaya çıkar. Kahraman Cezzar Dede'nin Ölüm ile yolculuğu, Leylan'ın kalabalıklar içindeki yalnızlığı romanlarda işlenir. Ölüm ve yalnızlık gerçekleri, metinlerarası bir düzlemde geleneksel modernist romandan ayrı biçimde ele alınarak alegori oluşturulmuştur. Çalışmada İhsan Oktay Anar ve Sema Kaygusuz'un postmodernizm ile alegori unsurunun birleşmesinden doğan eserleri, postmodern alegori başlığı altında bir şekillendirme yapılarak aktarılmıştır. Açar Sözcükler: İhsan Oktay Anar, Efrasiyab'n Hikâyeleri, Sema Kaygusuz, Yere Düşen Dualar, Postmodernizm, Postmodern Alegori
Özet (Çeviri)
In the study, the theme of death in 'Efrasiyab'ın Hikâyeleri (Stories of Afrasiab)' by İhsan Oktay Anar, one of the postmodernist writers of the Turkish Literature, and the theme of loneliness in“Yere Düşen Dualar (Prayers Falling onto Floor)”by Sema Kaygusuz were discussed within the postmodernist allegory understanding. In both novels, abstract concepts appear as concrete people and this is approached as a clear type of metaphor; the meaning hidden behind clarity is shown to us through imagination. In novels, things that are familiar emerge in an unfamiliar way. The Journey of the Hero Grandpa Cezzar with Death and the loneliness of Leylan in crowd in another novel are mentioned in the novels. Allegory has been formed by handling the facts of death and loneliness in an intertextual scope, separately from the traditional modernist novel. In this study, İhsan Oktay Anar and Sema Kaygusuz's works, which arose from the combination of postmodernism and allegory, were conveyed through a formation under the title of postmodern allegory.