Fenilefrin ile kasılmış tavşan torasik aortasında metamizol ile oluşan gevşeme yanıtının farmakolojik karakterizasyonu
Pharmacological characterisation of metamizol induced relaxation on isolated rabbit thoracic aorta smooth muscle preparation precontracted by phenylephrine
  1. Tez No: 59120
  2. Yazar: HAKAN ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İ. HAKKI AYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Metamizol, Novalgin®, 4- metilaminoantipirin, Damar Düz Kası, Ouabain, Metamizol, Novalgin®, 4- methylaminoantipyrine, Vascular Smooth Muscle, Ouabain
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Klinik Farmokoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Metamizol, fenilefrin ile kasılmış tavşan torasik aorta düz kas preparatında doz ve zaman bağımlı gevşeme yanıtı oluşturmaktadır. Gevşeme yanıtının ortaya çıkmasında veriler, voltaj duyarlı kalsiyum kanallarının, kalsiyum bağımlı potasyum kanallarının, adenozin trifosfat (ATP) bağımlı potasyum kanallarının rolünü desteklememektedir. Yine yanıta soluble guanilat siklazın ve ürünü siklik guanozin monofosfatın (c-GMP) aracılık ettiğine dair bulgu elde edilmemiştir. Siklooksijenaz enzimi ve ürünü prostaglandinlerin de oluşan yanıtta rol almadıkları görülmüştür. Ouabainin, doz bağımlı olarak gevşeme yanıtlannı ortadan kaldırması, yanıtın oluşumunda sodyum-potasyum ATPaz pompasının aracı olabileceğine işaret etmektedir. Ancak potasyumsuz ortamda gerçekleştirilen deneylerde, sodyum-potasyum ATPaz pompasının çalışamamasına karşın metamizol ile oluşan gevşemenin değişmemesi, yanıtın sodyum-potasyum ATPaz pompasının blokajı dışında farklı mekanizmalarla ortaya çıkabileceğini düşündürmektedir. Metamizol ile oluşan gevşeme yanıtının göreceli olarak uzun zamanda ortaya çıkması; etkinin metamizolün aktif dönüşüm ürününe bağlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Metamizol had a time and dose dependent relaxation effect on phenilephrine induced contraction in rabbit thoracic aorta smooth muscle. Voltage dependent calcium channels, calcium dependent potassium channels and ATP dependent potassium channels did not seem to play any role in the relaxing effect of metamizol. Soluble guanylate cyclase and its product (c-GMP), and cyclooxygenase and its products (prostaglandins) did not have any action in this response either. Sodium-potassium ATPase pump may have a key role in this action, regarding that ouabain reversed this relaxation response dose dependently. However, the relaxing effect of metamizol was not affected by potassium free medium, which abolishes the function of sodium-potassium ATPase pump. Thus, it seems unlikely that ouabain inhibits the relaxing effect of metamizol by interferring with sodium- potassium ATPase. Instead, inhibitory effect of oubain may be due an unknown action in rabbit thoracic aorta smooth muscle The relatively slow time dependence of the effect of metamizol can be explained by slow convertion of metamizol to the active product.