Eleştirel yaklaşımla bilimkurgu sinemasında mitolojik anlatımın işlevi örnek film çözümlemesi: Interstellar
Via critical approach function o miythological narrative in science fiction cinema sample of Interstellar movie
- Tez No: 591204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİME NEŞE KAPLAN İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Psychology, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Arketip, Monomitos, Bilimkurgu Sineması, Interstellar Filmi, Bilinç Endüstrisi, Mytothogy, Archetype, Monomyth, Science-Fiction Cinema, Interstellar Film, Consciousness Industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma toplumların ilksel anlatı türleri olan mitosların, bilimsel bilgi ve teknolojiyi kullanarak sinema dilini etkileyici kılma gayretinde olan bilimkurgu türü tarafından kullanımına, eleştirel bir bakış getirmek ve bu kullanımın tercih edilmesi üzerine fikir yürütmek amacındadır. Çalışmada Hollywood yapımı Interstellar filmi ve film içindeki mitsel anlatı tespit edilmek suretiyle analizin örnek sınırı belirlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümü mitolojik anlatımın, ikinci bölümü ise bilimkurgu sinemasının anlaşılması ve gerek tartışma kısmı gerekse film analizi bölümlerinde kavramsal ve kuramsal bir alt yapı elde etmek amacıyla oluşturulmuştur. İlk bölümde kavramların tanımları yanı sıra mitoloji üzerine kuramlar geliştirmiş akademisyen ve düşünürlerin ilgili çalışmaları da irdelenmiştir. Özellikle Jung'un“Analitik Psikoloji”kuramındaki arketip kavramı ve Campbell'ın bu kuramı mitolojik anlatılara uyguladığı Monomitos kavramları üzerinde önemle durulmuştur. Campbell'in kuramını sinemaya kazandıran Vogler'ın verilerini de irdeleyen çalışma, daha sonra düşünürlerin bilimkurgu sinemasının ne olduğu ve olmadığı fikirleri üzerinden, bilimkurgunun tanımlarını ortaya konulmuştur. Ardından bilimkurgunun tür olarak ortaya çıkışından başlanarak, bilimkurgunun beyazperdeyle buluşma serüveni, Dünya tarihindeki gelişmelerin etkilerini de göstermek amacıyla tarihi bir kronoloji ile verilmiştir. Bir sonraki bölümde bilimkurgu sinemasında mitolojinin kullanılması ile ilgili uzman görüşleri ışığında kapsamlı bir tartışma bölümü hazırlanmış, bu kullanıma karşı olanlar ve kullanımını olumlu bulanların, bulma nedenleri ile bir beyin fırtınası yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son kısmında bir Hollywood yapımı olan Interstellar filmi mitolojik söylem açısından irdelenmiştir. Analiz öncelikle Campbell'in Monomitos kuramından esinlenen Vogler'ın kuramı çerçevesinde karakter ve olay örgüsü arketiplerine ayrılarak mitolojik anlatı tespiti, yanı sıra filmde bulunan diğer mitolojik ögeler de referansları tespit edilmeye çalışılarak ortaya konulmuştur. Elde edilen mitsel veriler ışığında bu mitsel kullanımların hangi amaçla yapıldığı irdelenirken; filmin, Hollywood'un genel kültür politikaları göz önünde bulundurularak bilinç endüstrisine hizmet edip etmediği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work aims to critic the use of myths, the primary narrative forms of societies, in science-fiction genre in order to create a more influental cinematic narrative and by doing this critic to formulate an opinion on this use of narrative. The Hollywood film Interstellar and mithic narrative in it, draw the frame of the case study in this work. The first part of this work explains the mythologic narrative, while the second part describes sci-fi films and aims to form a conceptual and theoretical foundation both with discussion and film analyze section. In the first part, together with concepts, the studies of academics and thinks were analyzed. Especially, the archetyp concept of Jung and Campbell's adaptation of this concept as Monomyth in mythological narrative. The studies of Vogler, who adapted Campbell's work to cinema, were also analyzed before making the description of the sci-fi cinema with the help of academics' views on sci-fi films. The chronology of sci-fi, since the emergence of the genre and coming to the silver screen, was written to show the effects of developments in the world. In the following section, a discussion section was written, which was supported by views of academics, about the use of mythology in sci-fi cinema. Both positive and negative views and their reasons were analyzed. In the final section, Hollywood film Interstellar was analysed in terms of its mythological discourse. The analyse involves the identification of mythological narrative based on character and plotline archetypes and also the examination of other mythological items with their references. According to mythological information obtained in the film, this work tries to understand if the film serves to consciousness industry with regard to Hollywood culture policies.