Bankacılıkta muhasebe bilgileri ve değer ilişkisi: Borsa İstanbul uygulaması
Accounting information and value relations in banking: Borsa Istanbul application
- Tez No: 591203
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT GÜMRAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Bilgileri, Değer ilişkisi, Ohlson Modeli, Berger Ofek ve Swary, Panel Veri, Accounting Information, Value relation, Ohlson Model, Berger Ofek and Swary, Panel Data
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın temel amacı 2008-2017 yılları arasında Borsa İstanbul'da işlem gören 13 bankada muhasebe bilgisi değer ilişkinin olup olmadığını araştırmaktır. Buna göre söz konusu analizde bankalar için hisse başına net kar, hisse başına defter değeri, hisse başına faaliyetlerden sağlanan nakit akışı, hisse başına kredi zarar karşılığı, hisse başına toplam tahakkuklar ve diğer tahakkuklar bağımsız değişken iken hisse senedi getirileri ise bağımlı değişken olarak seçilmiştir. Değer ilişkisinin belirlenebilmesi için Ohlson (1995) ve Berger Ofek ve Swary (1996) geliştirdikleri bir değerleme modeli kullanılmıştır. Çalışma için geliştirilen modelin geçerliliği panel veri analizi ile test edilmiştir. Verilerin elde edilmesinde“www.borsaistanbul.com”veri tabanı kullanılmıştır. Genel olarak araştırma bulgularını değerlendirecek olursak bankalarda değer ilişkisinin belirlenmesinde muhasebe bilgi sisteminin üretmiş olduğu bilgilerin etkili ve önemli olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate whether there is an accounting knowledge in 13 banks traded in the Borsa İstanbul between 2008-2017. Accordingly, in this analysis, net profit per share, book value per share, cash flow from share activities, provision for credit losses per share, total accruals per share and other accruals are selected as independent variables while stock returns are selected as dependent variable. A valuation model developed by Ohlson (1995) and Berger Ofek and Swary (1996) was used to determine the value relationship. The validity of the model developed for the study was tested with panel data analysis.“Www.borsaistanbul.com”database was used to obtain data. Generally, if we evaluate the research findings, it can be stated that the information produced by the accounting information system is effective and important in determining the value relation in banks.