VII/XIII. yüzyılda Konya'da tasavvuf
Tasawwuf in Konya in the VII/XIII. century
- Tez No: 591206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL GÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: VII/XIII. yüzyıl, Konya, Tasavvuf, Tarîkat, Kültür, Hz. Mevlânâ, Hz. Şems, 13th century, Konya, Sufism, Sect, Culture, Mawlânâ, Shams
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bazı kadîm kentler beraberinde farklı rûhlar taşır. Târihî süreç içerisinde şâhitlik ettiği medeniyetler bir şekilde kentlere yansır. Konya köklü mazisiyle ve içerisinde barındırdığı âlim ve sufîlerle, geçmişte ve günümüzde dikkatleri hep üzerine çekmiştir. Özellikle Mevlânâ'nın yaşadığı asırda, bünyesinde var olan zengin tarihi kültürün, İslam kültürü ile kaynaşması önemini daha da artırmış, devrin en mühim ilim, kültür ve tasavvuf merkezlerinden biri olmuştur. Mevlânâ'nın Türk kültürü ve düşünce hayatındaki etkin yerini, onu çağdaşlarıyla birlikte ve yaşadığı ortamın olaylarıyla ele alınırsa daha iyi anlaşılacağından, biz bu çalışmamızda VII/XIII. yüzyılda Konya'ya doğrudan veya dolaylı olarak ulaşmış tarîkatler, tasavvufî zümreler ve mutasavvıflardan bahsederek şehrin, tasavvuf kültürünü tanıtmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Some ancient cities carry different souls. The civilizations that these cities witnessed in the historical process are somehow reflected in those cities.Konya has always attracted attention in the past and now with its deep-rooted history and the scholars and the Sufis it contains. Especially, the mixture of the rich historical culture that existed within Mevlana's century with Islamic culture increased the importance of the city and became one of the most important science, culture and mysticism centers of the period. Since Mevlânâ's important place in Turkish culture and its thought life can be understood better with his contemporaries and the events of his environment;in this study, we are going to talk about the Sufis who were born in the city and who came to this city somehow and we are going to talk about the sects, the sufistic groups and the sufis who came to Konya directly or indirectly in 13th century and we are also going to try to introduce the mysticism culture of the city.