Türkiye'de kredi kartı kullanımının yaygınlaşmasının para politikası üzerine etkisi
Monetary policy effect on the widespread adoption of credit card usage in Turkey
  1. Tez No: 591254
  2. Yazar: HAMİT CAN METİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ BOSTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Kartı, Ödeme Sistemleri, Kredi Kartı Kullanımının Ekonomiye Etkisi, Kredi Kartı Kullanımı ve Para Politikası, Credit Card, Payment Systems, Impact of Credit Card Usage on Economy, Credit Card Use and Monetary Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tüm dünyada geniş kullanım alanına sahip olan kredi kartlarının ülkemizde de son zamanlarda kullanımının hızla artması dikkat çekmektedir. Kredi kartının kullanımının artması sonucunda kişiler, bankalar, işyerleri ve kamu otoritesi bakımından pek çok avantaj gündeme gelmiştir. Fakat kurallarda hala boşlukların bulunduğu kredi kartı sisteminde problemler de yaşanmaktadır. Kredi kartı kullanıcısını nakit para taşıma sorunundan kurtarmak, taksitlendirme yoluyla ödeme kolaylığı sağlamak gibi faydalar sağlamaktadır. Üye işyeri açısından değerlendirildiğinde işyerinin daha fazla mal ve hizmet satmasını sağlayarak kalkınmasına yardımcı olmaktadır. Kredi kartı kullanımının kredi kartı kullanıcısına ve üye işyerlerine etkisinin yanında ülke ekonomisine de etkileri bulunmaktadır. Bu doğrultuda tezin amacı yaygınlaşan kredi kartlarının para politikaları üzerine etkisini değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
It is remarkable that the use of credit cards, which have wide usage area all over the world, has increased rapidly in our country recently. As a result of the increase in the use of credit cards, many advantages have been brought to the agenda for individuals, banks, businesses and public authorities. However, there are problems in the credit card system where there are still gaps in the rules. It provides benefits such as saving the credit card user from the problem of carrying cash and providing ease of payment through installments. When evaluated from the point of view of the merchant, it helps the development of the business by selling more goods and services. In addition to the impact of credit card usage on credit card users and member merchants, it also has an impact on the national economy. The aim of this thesis is to evaluate the effect of the widespread credit cards on monetary policies.