Omeprazolün ön formülasyonu ve stabilitesinin piyasa preparatları ile karşılaştırılması
Preformulation of omeprazole and comparison of its stability with commercial preparation
- Tez No: 59128
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Omeprazol, enterik kaplı tablet, enterik kaplı granule, stabilite, Omeprazole, enteric coated tablet, enteric coated granule, stability
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Omeprazol son yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılan, mide asit salgısını güçlü bir biçimde bloke eden benzimidazol türevi bir ilaçtır. Ancak, nem, ısı ve pH'ya oldukça hassas bir maddedir. Yüksek sıcaklıklarda saklandığında ana parçalanma ürünü olan H 238/85 meydana gelmektedir. Omeprazolün pH 4'ün altında yanlanma ömrü 10 dakikadan daha kısa bir süre, pH 6.5 'da 18 saat, pH 11 'de 300 gündür. Bu nedenle omeprazol preparatlannm mide ile temasının kesilmesi gerekmektedir. Bu amaçla omeprazolün enterik kaplı dozaj şekilleri hazırlanmaktadır. Bu çalışmada, omeprazolün enterik kaplı granule ve tablet formülasyonları denenmiş ve kaplama açısından enterik kaplı tablet formülasyonlarmda basan sağlanmıştır. Hazırlanan 2 adet enterik kaplı tablet formülasyonu ile Türk İlaç Piyasası'nda yeralan ve kapsül içinde enterik kaplı pellet içeren 2 adet formülasyon stabiliteleri açısından karşılaştırılmıştır. Bu amaç için preparatlar 40 °C, %75 relatif nem ortamında saklanarak kimyasal ve fiziksel stabiliteleri tespit edilmiştir. Stabilite çalışmaları sonucunda, çalışılan piyasa preparatlan arasında da fark olmakla birlikte sözkonusu şartlarda omeprazolün piyasa preparatlannda geliştirdiğimiz formülasyonlara oranla daha dayanıldı olduğu bulunmuştur. Bu fark kaplama için kullandığımız aletlerin teknolojik olarak eski olması dolayısı ile granule kaplanamamasına bağlanmıştır. Preparatlardan elde edilen fiziksel stabilite bulgulan kimyasal stabilite bulgularını destekler biçimde olmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, omeprazole which has been widely employed as a very active gastric acid secretion blocker is a benzimidazole derivative drag. However, the drug is very sensitive to moisture, heat and pH changes. When stored at high temperatures, omeprazole rapidly degrades to its parent compound H 238/85. The half life of omeprazole under pH 4, is less than 10 minutes and at pH 6.5 and 11, this value is 18 hours and 300 days respectively. As a result contact of omeprazole with the gastric mucosa should be prevented. Thus leads to the formulation of omeprazole enteric coated dosage forms. In this study, enteric coated granule and tablet formulations of omeprazole were studied and from coating point of view it was shown that the enteric coated tablet formulation can be prepared. Stability of enteric coated tablet formulations were compared with that of commercial enteric coated pellets in capsule dosage form. For this reason, the chemical and physical stabilities of preparations stored with relative humidity of 75 % and temperature of 40 °C were studied. At the end of the stability studies even through there was a significant difference between commercial omeprazole preparations, under these conditions, commercial omeprazole preparations appeared to be more stable than our tablet formulations and this difference was related to uneffective coating of granules due to the insufficient and old technology coating instruments used. The physical stability results obtained supported that of chemical stability.