Ballota nigra L. subsp. anatolica P.H. davis üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical investigations on Balota nigra L. subsp. anatolica P.H. davis
  1. Tez No: 59127
  2. Yazar: F. PINAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN EZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: B. nigra L. subsp. anatolica P.H. Davis, morfoloji, anatomi, sitoloji, kalitatif ve kantitatif analiz, antidepresan aktivite. IV, B. nigra L. subsp. anatolica P.H. Davis, morphology, anatomy, cytology, qualitative and quantitative analysis, antidepressant activity
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Ballota (Lamiaceae) türleri arasında, özellikle sedatif etkisinden dolayı, Avrupa ülkelerinde halk ilacı olarak kullanılan B. nigra L.' nın ülkemizde 5 alt türü bulunmaktadır. Bu çalışmada endemik bir alt tür olan B. nigra L. subsp. anatolica P.H. Davis' in botanik özellikleri araştırılmış, kalitatif ve kantitatif analizleri yapılmış, sedatif aktivitesi incelenmiştir. Botanik çalışmalarda, bitkinin morfolojik, anatomik ve sitolojik özellikleri araştırılmıştır. Morfolojik incelemelerde, bitkinin deskripsiyonu yapılarak şekilleri çizilmiştir. Anatomik incelemelerde ise farklı teknikler uygulanarak yaprak ve gövdeden alman enine kesitler mikroskopta incelenmiş, çizimleri yapılarak mikroskoptan çekilen fotoğrafları verilmiştir. Ayrıca yaprak ve gövde tozlan da mikroskopik olarak incelenmiş ve çizimleri yapılmıştır. Sitolojik çalışmada kromozom şekilleri çizilmiş ve kromozom sayısı 2n=12 olarak tespit edilmiştir. B. nigra subsp. anatolica' ya çok benzeyen diğer bir alt tür; B. nigra L. subsp. nigra da morfolojik ve anatomik olarak incelenmiş ve iki alt tür arasında kaliks dişlerindeki farklılık dışında önemli bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Kimyasal çalışmalarda, B. nigra subsp. anatolica“ nın toprak üstü kısımlarının taşıdığı madde gruplarının tespiti için klasik teşhis reaksiyonları ve kromatografik analizler yapılarak flavonoit, fenilpropanoit heterozitleri, tanen, saponozit, terpenik bileşikler ve oz varlığı tespit edilmiştir. B. nigra subsp. anatolica' da flavonoit, tanen ve saponozitler yönünden uygun toplama periyodunun belirlenmesi amacıyla aylara göre miktar tayinleri yapılmıştır. Ayrıca bitkinin % 0,1 uçucu yağ taşıdığı bulunmuştur. B. nigra subsp. anatolica”nın, (+)labirent ve yüzme testleriyle anksiyolitik ve antidepresan aktiviteleri incelenmiş, antidepresan etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Among the Ballota species,five subspecies of Ballota nigra L., which is used in traditional medicine in European Countries, are found in our country. In this study, botanical properties, qualitative and quantitative analysis and the sedative activity are all investigated on an endemic subspecies, Ballota nigra L. subsp. anatolica P.H. Davis. In botanical study, morphologic, anatomic and cytologic properties of the plant were investigated. In morphologic investigations, description and the drawings of the plant were performed. In anatomic studies, horizontal slides of the leaves and stem were taken by means of different techniques and were studied under light microscope. Drawings were made and pictures taken under microscope are given. Grounded leaf and stem powders were also examined under light microscope and drawings were made. In cytologic examination, chromosome shapes were drawn and number of chromosomes was determined as 2n=12. Another subspecies which closely resembles to Ballota nigra subsp. anatolica, Ballota nigra L.subsp. nigra, was morphologically and anatomically studied and no significant difference was found between these two subspecies, except for the difference of calyx teeth. In chemical studies, in order to identify the groups of the compounds which were thought to be found at overground part of Ballota nigra subsp. anatolica, chemical and chromatographic analysis were carried out and flavonoids, phenylpropanoid heterosides, tannins, saponosides, terpenic compouds and sugars were detected. In order to establish the favorable collection period, in aspect of flavonoids, tannins and saponosides of Ballota nigra subsp. anatolica. Quantitative analysis were done according to months. The plant was also found to contain 0,1 % volatile oil. Anxiolytic and antidepressant activities of the Ballota nigra subsp. anatolica were investigated by (+) maze and forced swimming tests. The presence of antidepressant activity is demonstrated.