Centaurea vitrgata Lam. üzerinde farmakognozik çalışmalar
Pharmacognostical studies on Centaurae virgate Lam.
- Tez No: 59130
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TAYFUN ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Centaurea virgata, Compositae, metoksiflavon, eupatorin, eupalitin, diosmetin, kersetin-6-metil eter, Centaurea virgata, Compositae, metoxylated flavone, eupatorin, eupaiitin, diosmetin, quercetin 6-methyl ether
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, Türkiye bitki örtüsünde kayıtlı 170' den fazla Centaurea türünden birisi olan Centaurea virgata Lam. bitkisinin toprak üstü kısımları, taşıdıkları flavonoit bileşikleri yönünden araştırılmıştır. Bitkinin açık havada kurutulmuş ve toz edilmiş toprak üstü kısımları önce etanol ile ekstre edilmiş; ekstrakt daha sonra suda çözülmüş ve sırasıyla kloroform ve n-butanol ile ekstre edilmiştir, n- Butanol ekstresi üzerinde yapılan silika jel kolon kromatografisi ve sefadeks kolon kromatografisi ayırımları sonucunda flavonoit bileşikleri taşıyan dört fraksiyon (CV MV) elde edilmiştir. Elde edilen bu fraksiyonlar şahit flavonoit bileşikleri ile yüksek basınçlı sıvı kromatografisi yöntemi kullanılarak karşıtaştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda Centaurea virgata Lam. bitkisinin eupatorin, eupalitin, diosmetin ve kersetin-6-metil eter adlı metoksiflavon bileşiklerini taşıdığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the overground parts of Centaurea virgata Lam., which is one of over 170 species recorded in Turkish flora, was investigated for their flavonoid content. The air dried and powdered overground parts of the title plant were first extracted with ethanol and then the extract was dissolved in water and extracted with chloroform and n-butanol, respectively. By the column chromatographic separations of the n- butanol extract on silica gel followed by Sephadex, four fractions (CV l-IV) rich in flavonoids were obtained. The obtained fractions was comped with the authentic samples by high pressure liquid chromatography. As a result of this study Centaurea virgata Lam. was found to contain the methoxyflavones eupatorin, eupaiitin, diosmetin and quercetin 6-methyl ether.