Bayburt ili, arpa, buğday, mercimek ve şeker pancarı tarlalarında görülen yabancı otlar, yoğunlukları, topluluk oluşturma durumları ve tohumlarının ürüne karışma oranları üzerinde araştırmalar
Determination of weed species, their density and community in the field of barley, wheat, lentil and sugar beat, their ration in seed of barley, wheat and lentil grown in the province of Bayburt
  1. Tez No: 121391
  2. Yazar: ŞABAN KORDALİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN ZENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı ot, hububat, mercimek, şekerpancarı, topluluk oluşturma
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Doktora tezi BAYBURT İLİ ARPA, BUĞDAY, MERCİMEK VE ŞEKERPANCARI TARLALARINDA GÖRÜLEN YABANCI OTLAR, YOĞUNLUKLARI, TOPLULUK OLUŞTURMA DURUMLARI VE TOHUMLARININ ÜRÜNE KARIŞMA ORANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Şaban KORDALİ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hüseyin ZENGİN Bayburt ilinde 2000 - 2001 yıllarında arpa, buğday, mercimek ve şekerpancarı ekim alanlarında bulunan yabancı otların tespiti, yoğun ve yaygın olarak bulunan türlerin topluluk oluşturma durumlarının incelenmesi, 1999-2000 yıllarında arpa, buğday ve mercimek ürününe kansan yabancı ot tohumlarının belirlenmesini konu alan bir araştırma yürütülmüştür. Çalışma alanında yapılan sürvey çalışmaları sonucunda arpada; Chenopodium album L.(sirken), Cirsium arvense (L.) Scop. (köygöçüren), Sinapis arvensis L. (yabani hardal), Fallopia convolvulus (L.) A. Loeve. (sarmaşık çoban değneği), Geranium tuberosum L. (yumrulu jeranyum), Centaurea deprassa Bieb. (yatık gökbaş), Convolvulus arvensis L. (tarla sarmaşığı), Sideritis montana L. (ballıot), Avenafatua L. (yabani yulaf), Lactuca serriola L. (dikenli yabani marul), Tragopogon spp. ve Polygonum bellardii Ali. (süpürge), buğdayda; C. album, F. convolvulus, S. arvensis, C. arvense, G. tuberosum, C. arvensis, C. deprassa, P. bellardii, Galium tricornutum Dandy, (boynuzlu yoğurt otu), Secale cereale L. (çavdar), Tragopogon spp., V. pyramidata, Ranunculus arvensis L. (tarla düğün çiçeği) ve Euphorbia virgata Waldst. Et Kit. (çubuksu sütleğen), şekerpancarında; C. album, S. arvensis, C. arvense, C. arvensis, Amaranthus retroflexus L. (kırmızı köklü tilki kuyruğu), G. tuberosum, Tragopogon spp, F. convolvulus, Seteria viridis (L.) P.B. (yeşil kirpi darı) ve Cardaria draba (L.) Desv. (yabani tere), mercimekte ise; G. tuberosum, C. arvensis, Tragopogon spp., S. montana, C. depressa, C. arvense, S. arvensis, F. convolvulus, P. bellardii, Euphorbia virgata Waldst. Et Kit. (çubuksu sütleğen), Calystegia sepium (L.) R. Br. (çit sarmaşığı) ve V. pyramidata en yoğun rastlanan yabancı ot türleri olarak belirlenmiştir. Survey çalışmalarında en düşük benzerlik oranı %67.21 ile mercimek ile şekerpancarı arasında iken, bunu %72.27 ile buğday-şekerpancarı, %75.68 ile arpa-mercimek, %79.05 arpa- şekerpancarı, %79.20 ile arpa-buğday ve % 81.53 ile de buğday-mercimeğin takip ettiği belirlenmiştir. Bayburt genelinde arpa, buğday ve mercimek ürününe en yoğun olarak kansan yabancı ot türleri A. fatua, Agrostemma githago L. (karamuk), Boreava orientalis Jaub and Spach. (sarıot), C. deprassa, Cephalaria syriaca (L.) Schrad. (pelemir), Cephalaria sp., C. album, Cichorium intybus L. (yabani hindiba), C. arvense, C. arvensis, F. convolvulus, G. tricornutum, L. serriola, Lolium multiflorum Lam. (İtalyan çimi), P. bellardii, Sinapis arvensis L. (yabani hardal), V. pyramidata ve Vicia spp. olarak tespit edilmiştir. Araştırmanın yapıldığı arpa, buğday, mercimek ve şekerpancarı tarlalarında esas üyeleri arpada, S.arvensis ve C. arvense; buğdayda F. convolvulus ve S. cereale; mercimekte Tragopogon spp. ve şekerpancarında ise C. album, C. arvensis ve S. arvensis'' in oluşturduğu saptanmıştır. 2002, 136 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF WEED SPECIES, THEIR DENSITY AND COMMUNITY IN THE FIELDS OF BARLEY, WHEAT, LENTIL AND SUGER BEAT, THEIR RATIO IN SEED OF BARLEY, WHEAT AND LENTIL GROWN IN THE PROVINCE OF BAYBURT Şaban KORDALİ Atatürk University Faculty of Agriculture, Department of Plant Protection Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin ZENGİN During 2000 and 2001 the present study was conducted to determine of weed species, density and community in the fields of barley, wheat, lentil and sugar beat, and ratio of weed mixed with the seeds of barley, wheat and lentil grown in the province of Bayburt in 1999 and 2000. The results showed that the most common weed species; Chenopodium album L.(Common lamb's quarters), Cirsium arvense (L.) Scop. (Creeping thistle), Sinapis arvensis L. (Charlock), Fallopia convolvulus (L.) A. loeve. (Wild buckwheat), Geranium tuberosum L. (Herb Robert geranium), Centaurea deprassa Bleb. (Loggerheads-Blue bottle), Convolvulus arvensis L. (Field bindweed), Avena fatua L. (Spring wild oat), Lactuca serriola L. (Oil lettuce), Tragopogon spp. and Polygonum bellardii All. in barley fields; C. album, F. convolvulus, S. arvensis, C. arvense, G. tuberosum, C. arvensis, C. deprassa, P. bellardii, Galium tricornutum Dandy (Three cornered bedstraw- corn leavers), Secale cereale L. (Rye), Tragopogon spp, Vaccaria pyramidata Medik (Cow cockle), Ranunculus arvensis L. (Corn butter cup), P. bellardii, Sideritis montana L. (Field iron wort) in wheat fields; C. album, S. arvensis, C. arvense, C. arvensis, Amaranthus retrojlexus L. (Redroot pigweed), G. tuberosum, Tragopogon spp, F. convolvulus, V. pyramidata, Seteria viridis (L.) P.B. (Gren foxtail) and Cardaria draba (L.) Desv. (Field hoerstail) in sugar beat fields; G. tuberosum, C. arvensis, Tragopogon spp, S. montana, C. deprassa, C. arvense, S. arvensis, F. convolvulus, P. bellardii, Euphorbia virgata Waldst. et. Kit. (Leafy spurge), Calystegia sepium (L.) R. Br. (Hedge bindweed) and V. pyramidata in lentil fields. The similarity ratio between crop in term of weed species were between lentil and sugar beat 67.21%, 72.27% between wheat and sugar beat, 75.68% barley and lentil, 79.05% between barley and sugar beat, 79.20% barley and wheat and % 81.53 barley and lentil. The most common weed species were mixed with barley, wheat and lentil seeds were A. fatua, Agrostemma githago L. (Corn cockle), Boreava orientalis Jaub and Spach. (Yellow weed), C. depressa, Cephalaria syriaca (L.) Schrad. (Syrian scabrous), Cephalaria sp., C. album, Cichorium intybus L. (Common chicory), C. arvense, C. arvensis, F. convolvulus, G. tricornutum, L. serriola, Lolium multiftorum Lam. (Italian rye-grass), P. bellardii, S. arvensis, V. pyramidata and Vicia spp. The main members of weed communities were 5. arvensis and C. arvense in barley; F. convolvulus and S. cereale in wheat; Tragopogon spp. in lentil and C. album, C. arvensis and S. arvensis in sugar beat fields. 2002, 136 pages Keys words: Weed, cereals, lentil, sugar beat, community