Adrenomedüllin gen ürünlerinin pulmoner vasküler yatağa etkileri bakımından incelenmesi
The Investigation of the effects of adrenomedullin gene products in pulmonary vascular bed
- Tez No: 59131
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Adrenomedullin gen ürünleri, sıçan pulmoner damar yatağı, sıçan pulmoner arteri, nitrik oksit, potasyum kanalları, Adrenomedullin gene product, rat pulmonary vascular bed, rat pulmonary artery, nitric oxide, potassium channels
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı, adrenomedullin (ADM) gen ürünleri olan İADM1.52 ve onun fragmanı iADM13-52, prodepin, proADM45-92 ve proADMi53-i8s'in in vivo sıçan pulmoner damar yatağında ve in vitro sıçan pulmoner arterinde (PA) etkilerini incelemektir. İn vivo deneylerde pulmoner vasküler yatak perfüzyonu sırasında pulmoner kan akımı ve sol atriyal basınç sabit tutulduğundan, pulmoner arteriyel basınçtaki değişiklikler direkt olarak pulmoner damar yatağındaki direnç değişikliklerini yansıtmıştır. İntakt sıçanda iADMi3-52'ye vazodilatör cevap ve sıçan PA'da iADMi3-52'ye pulmoner gevşeme cevabı, L-NG-nitro-L-arjinin metil ester (L-NAME), L-N5-(1-iminoetil) ornitin HCI (L-NIO), metilen mavisi, endotel hasarı, iADM26-52 (ADM^ reseptör antagonisti olabileceği düşünülen madde), tetraetilamonyum (TEA) ve iberiotoxin (IbTx) (büyük kondüktanslı, Ca2+ ile aktive edilen K* kanal antagonisti) ile inhibe edilirken meklofenamat, kalsitonin geniyle ilişkili peptida.37 (CGRP8-37) (CGRP1 reseptör antagonisti), glibenklamid ve apamin tarafından etkilenmemiştir. Büyük kondüktanslı, Ca2+ ile aktive edilen K* kanal agonisti NS1619'a verilen pulmoner gevşeme cevabı L-NAME ile asetilkolin ve CGRP'ye pulmoner gevşeme cevabı ise İADM26-52 ile değiştirilmediğinden, bu sonuç ADM'nin pulmoner damar yatağında endotel- kaynaklı nitrik oksit salıverilmesi ile kenetli fonksiyonel ve spesifik bir peptid reseptör popülasyonu üzerinde etki yaptığını düşündürmektedir. Nitrik oksit salıverilmesinin artırılması, cGMP'ye bağımlı K* kanal aktivasyonuyla pulmoner düz kas hücrelerinin hiperpolarizasyonuna ve buna bağlı gevşeme cevabına neden olur. ADM selektif olarak ekstraselüler Ca2+ girişini (influx) etkileyerek voltaj-aracılı değil, reseptör-aracılı pulmoner damar kasılmasını modüle etmektedir. Prodepin olarak isimlendirilen diğer ADM gen ürünü in vivo sistemik ve pulmoner damar yatağını dilate etmektedir. Prodepin'e verilen vazodilatör cevap L-NAME, L-NIO, meklofenamat, CGRPs-37, TEA, glibenklamid, ICI 118551 ve atropin ile değiştirilmediğinden, etkisinde sırasıyla NO'nun, siklooksijenaz ürünlerinin, CGRP1 reseptörlerinin, büyük kondüktanslı, Ca2+ ile aktive edilen K* kanallarının, ATP'ye bağımlı K* kanallarının, p2 reseptörlerinin ve muskarinik reseptörlerinin bir rolünün olmadığı söylenebilir. proADM4s-92 ve proADMi53-i85'nin sıçan sistemik ve pulmoner damar yatağında etkisi yoktur. ADM akciğer ve endotel hücreleri tarafından sentezlendiğinden bu sonuçlar ADM'nin otokrin ve parakrin bir şekilde pulmoner damar yatağını düzenleyen bir vazodilatör peptid olarak etki yapabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the effects of products of adrenomedullin (ADM) gene, including hADMi.52 hADM13-52, prodepin, proADIvUs-w and proADIvWiBs in the rat pulmonary vascular bed in vivo and on the rat pulmonary artery in vitro. Since pulmonary blood flow and left atrial pressure were held constant in perfused pulmonary vascular bed during in vivo experiments, changes in pulmonary arterial pressure directly reflected changes in pulmonary vascular resistance. Results demonstrated the pulmonary vasodilator response to hADMi3-52 in the intact rat and the pulmonary vasorelaxant response to hADMi3-52 in rat PA rings were inhibited by L-NG-nitro-L-arginine methyl ester (L-NAME), L-N5-(1-iminoethyl) ornithine HCL (L-NIO), methylene blue, endothelium removal, hADM2e-52, a putative ADM1.52 receptor antagonist, tetraethylammonium (TEA) and iberiotoxin (IbTx), a large conductance Ca2+-activated K* channel antagonist, whereas meclofenamate, calcitonin gene-related peptide^ (CGRP&.37), a CGRPi receptor antagonist, glybenclamide and apamin were without effect. Since the pulmonary vasorelaxant response to NS1619, a selective large conductance Ca2+-activated K* channel agonist, was not altered by L-NAME and the pulmonary vasorelaxant response to ACh and CGRP were not altered by hADM26-s2, the present data suggest ADM acts on a functional and specific peptide receptor population in the pulmonary vascular bed that is coupled to endothelial-derived nitric oxide release. This nitric oxide release leads to cGMP-dependent K* channel activation which produces a pulmonary vasorelaxant response through hyperpolarization of pulmonary vascular smooth muscle cells. ADM selectively modulates receptor- mediated, but not voltage-mediated, pulmonary vascular contraction by influencing extracellular Ca2+ influx. Another ADM gene product.termed prodepin, dilate systemic and pulmonary vascular bed in vivo. Because the vasodilator response to prodepin was not altered by L-NAME, L-NIO, meclofenamate, CGRP&.37, TEA, glibenklamid, ICI 118551 or atropine, the present data suggest prodepin dilates systemic and pulmonary vascular bed independent of nitric oxide, cyclooxygenase products, CGRPi receptors, large conductance Ca2+-activated K* channels, ATP-dependent K* channels, p2 receptors or muscarinic receptors. proADM45-92 and proADMı5ş-i85 had no activity in the rat systemic and pulmonary vascular bed. Since ADM is synthesized by the lung and endothelial cells, the present data suggest ADM may act as vasodilator substance regulating the pulmonary vascular bed in an autocrine and paracrine manner.