Pirazolin türevleri üzerinde çalışmalar
Studies on pyrazoline derivatives
- Tez No: 59134
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ALTAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Propenon, pirazolin, tiyokarbamoil bileşikleri, antidepresan etki
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmada, l-fenil-3-heteroaril-2-propen-l-on türevlerinin fenilhidrazin, tiyosemi- karbazit, sübstitüe tiyosemikarbazitlerle reaksiyonu sonucu antidepresan aktivite göstermesini beklediğimiz sırasıyla 1-fenil-, 1-tiyokarbamoil- ve 1-N-sübstitüe tiyokar- bamoil-3-fenil-5-heteroaril-2-pirazolin yapısında 3 ü literatürde kayıtlı olan 18 bileşi ğin sentezi yapılmıştır. 1-N-Sübstitüe tiyokarbamoil-3-fenil-5-heteroaril-2-pirazolin yapısındaki bileşikler, propenonlann hidrazin hidrat ve bunu takiben izotiyosiyanatlarla reaksiyonu sonucu da elde edilmiştir. Bileşiklerin bazı fiziksel özellikleri, ince tabaka kromatografisinde Rf değerleri ve UV absorpsiyon özellikleri tespit edilmiş, İR, !H-NMR, Kütle spektrumlan ve literatürde kayıtlı olmayan bileşikler için eleman analizi ile yapılan kanıtlanmıştır. Sentezi yapılan bileşiklerin reaksiyon verimleri, erime dereceleri ve kristalizasyon çözücüleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. V / N, fcN' I R Ar: 2-furil, 2-tiyenil, 2-pirolil R : C6H5, CSNH2, CSNHCH3, CSNHC2H5, CSNHC3H5, CSNHCeHs
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Eighteen 1 -phenyl-, 1-thiocarbamoyl- and 1-N-substituted thiocarbamoyl-3-phenyl-5- heteroaryl-2-pyrazoline derivatives which are expected to have antidepressant activity have been synthesized by the reaction of appropriate l-phenyl-3-heteroaryl-2-propen- 1-on derivatives with phenylhydrazine, thiosemicarbazide and substituted thiosemi- carbazides respectively. 1-N-Substituted thiocarbamoyl-3-phenyl-5-heteroaryl-2- pyrazoline compounds have been prepared also by the reaction of propenons with hydrazine hydrate followed by isothiocyanates. 15 of these compounds were new. Some physical properties, Rf values in thin-layer chromatography and UV absorptions of the compounds have been determined. Their structures have been proved by IR, ^-NMR, MASS spectra and for new compounds microanalyses. Reaction yields, melting points and crystallization solvents of the compounds are given below. \ / I R An 2-furyl, 2-thienyl, 2-pyrrolyl R: CeHs, CSNH2, CSNHCH3, CSNHC2H5, CSNHC3H5, CSNHCgHs Kew Words:Propenon, pyrazoline, thiocarbamoyl compounds, antidepressant activity