Sınıf öğretmenlerinin sosyobilimsel konulardaki tutumları ile karar verme süreçlerinin incelenmesi: Rize örneği
Investigation of primary teachers' attitudes with making decision processes on socioscientific issues: Rize sample
  1. Tez No: 591357
  2. Yazar: MEHTAP ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TEKBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Sosyobilimsel Konular, İnformal Muhakeme, Karar Verme, Local Socio-scientific Issues, Informal Reasoning, Decision Making
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada, Rize'de yaşayan sınıf öğretmenlerinin sosyobilimsel konular hakkındaki tutumları ile yakın çevrelerindeki konularda karar verme süreçleri incelenmiştir. Nitel ve nicel yöntemin tercih edildiği araştırmanın nicel boyutuna Rize il merkezinde yer alan ilkokullarda görev yapan 150 sınıf öğretmeni; nitel aşamasına ise bu öğretmenler arasından rastgele seçilen 10 sınıf öğretmeni katılmıştır. Araştırmanın nicel verileri“Sosyobilimsel Konulara Yönelik Tutum Ölçeği”ile nitel verileri ise Sosyobilimsel Konularda Örnek Olaylarla Mülakatlar ile toplanmıştır. Elde edilen nicel veriler IBM SPSS 20.0 programı ile analiz edilirken nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, sınıf öğretmenlerinin cinsiyetinin, sosyobilimsel konulara yönelik tutumlarını etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin sosyobilimsel konulara yönelik tutumlarının sosyobilimsel konuları sevme ve ilgi ve yarar boyutlarında“katılıyorum”, kaygı boyutunda ise“katılmıyorum”düzeyinde bir ortalama olduğu ortaya konulmuştur. Bununla birlikte öğretmenlerin yakın çevrelerindeki sosyobilimsel konularda karar verirken ekonomik, toplumsal ve çevresel modlardaki görüşlerin, muhakeme düzeylerine göre farklılaştığı görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin muhakeme düzeylerinin, öğrencilerin akıl yürütmelerini gerektiren üst düzey düşünme becerilerini geliştiren etkinlikler düzenleme yeterliliğine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine how sensitive and conscious the class teachers living in Rize are about the socio-scientific issues they see in their environment with the decisions they make while using these experiences. In the quantitative phase of the research, where quantitative phase and qualitative data method was preferred, 150 classroom teachers working in Rize city center primary schools; In the quantitative stage, 10 classroom teachers randomly selected among these teachers participated. The quantitative data of the research were collected by“Attitude Scale Towards Socio-Scientific Issues”and the qualitative data were collected through interviews with case studies on socio-scientific subjects. The obtained quantitative data were analyzed with IBM SPSS 20.0 program and the content analysis was performed in the qualitative data analysis. As a result of the research it was concluded that the gender of classroom teachers did not affect their attitudes towards socio-scientific issues. In addition, attitudes of classroom teachers towards socio-scientific issues were found to be ortalama agree“ in terms of liking socio-scientific issues and interest and benefit, and”disagree ortalama in anxiety. However, it was seen that the opinions in the economic, social and environmental modes differed according to the level of reasoning when deciding on the socio-scientific issues in the immediate environment of the teachers. It was concluded that the level of reasoning of classroom teachers was sufficient when organizing activities that developed high order thinking skills that required students to reason.