Richard Dawkins ve Antony Flew'un Tanrı'yla ilgi argümanlarının incelenmesi ve karşılaştırılması
Examination and comparison of arguments of Richard Dawkins and Antony Flew about God
  1. Tez No: 591398
  2. Yazar: SELÇUK POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜRKERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dawkins, Tanrı Yanılgısı, Flew, Yanılmışım Tanrı Varmış, Tanrı, Tasavvur, Kanıt, Din, Din Dili, Ateizm, Dawkins, The God Delusion, Flew, I was wrong there is a God, God, Imagination, Evidence, Religion, Religion Language, Atheism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Tanrı, insanlığın düşünce dünyasında ona eşlik eden en temel konulardan bir tanesi olmuştur. Tarih boyunca tanrı denildiğinde birbirinden farklı anlayışların sergilendiğini görmekteyiz. Teizm, ateizm, deizm vb. gibi. Bu çalışmada, tanrı düşüncesi karşısında ateizm düşüncesinin çağımızdaki önemli temsilcilerinden olan Richard Dawkins ile uzun zaman ateizm düşüncesi altında fikirler ortaya koyan, fakat yapılan bilimsel çalışmalar nedeni ile ateizm düşüncesinden ayrılıp deist bir anlayışı benimseyen Antony Flew'ü incelemeye çalıştık. Bu çalışmayı yapmamızın amacı, özellikle 19. yy'den sonra yaygınlık kazanan ve günümüzde de takipçileri hızla artan deizm anlayışı ile yine ateizm içerisinde yeni bir oluşum olan“yeni ateizm”düşüncesinin çağımız insanın zihin dünyasında etkili bir konumda bulunmasıdır. Düşünürlerimizin fikirleri felsefi açıdan incelenecektir. Bu çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmamızın amacı, yöntemleri ve kaynakları hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde konumuzla alakalı alanlar hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Kavramların önemi ortaya konulmuş; tanrıya dair bir tasavvurun mümkün olup olmayacağı irdelenmiş; yapılan tasavvurları etkileyen nedenler tespit edilmiş; ortaya çıkarılan tasavvurların Epistemik değeri incelenmiş; bilim ve dininin ne olduğu ve sınırlarının bulunup bulunmadığı tartışılmış; son olarak teodise probleminin tanrı düşüncesi karşısındaki durumu değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, temel kaynak olarak Richard Dawkins'in“Tanrı Yanılgısı”ile Antony Flew'un“Yanılmışım Tanrı Varmış”kitapları üzerinden; düşünürlerimizin hayatları tanıtılmış; tanrıya dair genel tutumları ortaya konulmuş; tanrı kanıtlarına bakışları irdelenmiş; din ve din dili hakkındaki düşünceleri incelenmiş; ahlak ve bilinç konusunda ileri sürdükleri fikirler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
God has been one of the most fundamental subjects accompanying humanity in the world of thought. Throughout history, we see that different concepts are exhibited when God is called. Theism, atheism, deism, etc. In this study, we tried to examine Richard Dawkins, who is one of the important representatives of atheism in the face of the idea of god, and Antony Flew who put forward ideas under the idea of atheism for a long time, but left the idea of atheism after adopting a deist understanding. The aim of this study is that the idea of“new atheism”which became a new formation in atheism with the understanding of deism, which became widespread especially after the 19th century and whose followers are increasing rapidly today, has an effective position in the mind world of our age. The ideas of our thinkers will be examined philosophically. This study consists of an introduction and two parts. In the introduction part, information about the purpose, methods and sources of our study is given. In the first chapter, brief information about the areas related to our subject is given. The importance of concepts has been put forward; whether a conception of God is possible; the reasons affecting the imaginations; the epistemic value of the imaginations revealed; what science and religion is and whether its limits exist are discussed; Finally, the situation of theodise problem against the idea of god was evaluated. In the second chapter, Richard Dawkins'“The God Delusion”and Antony Flew's“I was wrong there is a God,”books are the main sources; the lives of our thinkers are introduced; general attitudes about god; their gaze on the evidence of god was examined; religion and its thoughts on the language of religion were examined; their ideas about morality and consciousness are discussed.