Batı'da ortaya çıkan ateist fikirler ve eleştirisi (Dört Atlılar örneği)
Prominent atheistic ideas and criticism in the west (The case of the Four Horsemen)
  1. Tez No: 717897
  2. Yazar: SERAP OTO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖĞÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Ateizm, Yeni Ateizm, Ateizm'in Dört Atlısı, Bilim, Religion, Atheism, New Atheism, Pioneering Figures of Atheism, Science
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Son yıllarda din muhalifliğini genelleştiren veya dini duygu ve yönelimleri psikolojik, sosyolojik, antropolojik olgulara indirgeyerek Tanrı'nın varlığını inkâr eden teorilerden beslenen, hakikatin ilahi referanslarını yok sayan, Tanrı'nın varlığı düşüncesine savaş açan, insanlarla alay eden militan ateistler sesini yükseltmiş ve bu tarzda New Age yapılanmalar meydana gelmiştir. Bunlardan Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaygınlaşmış olan Yeni Ateizm günümüzde dine karşı konumlanan akımların başında gelmektedir. Yeni Ateizm hareketi 2000'li yılların başından itibaren kendilerinden daha çok söz ettirmeye başlamış özellikle Christopher Hitchens (öl. 2011), Daniel Dennett, Richard Dawkins ve Sam Harris gibi son dönem ateistlerinin fikirleriyle şekillenmiş bir anlayıştır. Ayrıca Yeni Ateizm'in öncülüğünü yapan bu dört ateiste halk arasında“Ateizm'in Dört Atlısı”denilmiştir. Dini ortadan kaldırılması gereken bir düşman olarak gören Yeni Ateistler, dini ve bilimi gerçek anlamlarından oldukça farklı bir şekilde tasvir ederek, bilimi kendi ideolojilerine alet etmişlerdir. Yeni Ateistlerin bu davranışlarının arkasında yatan düşünce, dinin yalnızca yanlış ve düzmece bir inanç sistemi olmadığı, onun aynı zamanda toplum ve bireyin hayatı için son derece tehlikeli öğretiler içerdiğidir. Bu nedenle dinin insaoğlunun yaşamından tamamen silinmesi gerektiğini düşünürler. Tezimizde Yeni Ateistlerin Tanrı inancına ve dine yönelik fikirlerini ve iddialarını kişilikleri ve çevrelerinden bağımsız şekilde ele almamak adına hayatları hakkında bilgiler verildi. Ayrıca bu akımın temsilcilerinin dine yönelik eleştirileri ve din hakkında taraflı ve eksik bilgilerden oluşan düşünceleri tespit edilerek değerlendirildi. Görmezden geldikleri dinin, birey ve toplum üzerindeki faydaları ve önemi üzerinde duruldu.
Özet (Çeviri)
In recent years, militant atheists who generalize religious dissent or reduce religious feelings and orientations to psychological, sociological, anthropological phenomena, feed on theories that deny the existence of God, ignore divine references to truth, wage war on the idea of the existence of God, ridicule people have raised their voices, and New Age structures have occurred in this style. Of these, the New Atheism, which has become widespread in Western Europe and North America, is currently one of the currents that are opposed to religion. The New Atheism movement has been talking about itself more and more since the early 2000s, especially Christopher Hitchens (d. 2011), is an understanding shaped by the ideas of recent atheists such as Daniel Dennett, Richard Dawkins and Sam Harris. In addition, these four atheists, who were the pioneers of the New Atheism, were popularly called the "Four Horsemen of Atheism dec. The New Atheists, who see religion as an enemy that needs to be eliminated, have used science as an instrument of their ideology by portraying religion and science in a way that is quite different from their true meaning. The idea behind this behavior of the new Atheists is that religion is not only a false and false belief system, but also contains teachings that are extremely dangerous for society and the life of an individual. Therefore, they think that religion should be completely erased from the life of man. In our thesis, information was given about the lives of New Atheists in order not to consider their ideas and claims to the belief in God and religion independently of their personalities and environments. In addition, the criticism of the representatives of this movement towards religion and their thoughts consisting of biased and incomplete information about religion were identified and evaluated. They focused on the benefits and importance of the religion they ignored on the individual and society.