Sarı Abdullah Efendi, Nasîhatü'l-mülûk terğîbün li-Hüsni's-Sülûk (1b-109b): İnceleme-metin-sözlük-dizin
Sari Abdullah Efendi, Nasihatu'l-muluk tergibun li-Hüsni's-Suluk (1b-109b): Study-text-dictionary-index
- Tez No: 591432
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ESİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: XVII. Yüzyıl, Nasîhatnâme, Siyâsetnâme, Sarı Abdullah Efendi, XVII. Century, Nasîhatnâme, Siyâsetnâme, Sarı Abdullah Efendi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 547
Özet
Bu çalışma, XVII. yüzyılda Sarı Abdullah Efendi tarafından telif edilen Nasîhatü'l-Mülûk Terğîbün Li-Hüsni's-Sülûk adlı eserin 1b-109b varaklarını kapsamaktadır. Sarı Abdullah Efendi bu eserinde dinî-tasavvufî konuların yanında, zamanının hükümdarına da devlet idaresiyle ilgili tavsiyelerde bulunmuştur. Bu bakımdan eser, siyaset-nâme ve nasîhat-nâme özelliği taşımaktadır. Eserin ilk kısmı siyâset-nâme, ikinci kısmı nasîhat-nâme mahiyetindedir. İncelemesini yaptığımız eserin müellif nüshasındaki 1b-109b varakları arasında, farklı konular üzerinde durulmuş; daha ziyade ideal bir devlet başkanının nasıl olması gerektiği, gerçek hayattan örneklerle anlatılmıştır. Eserde çok sayıda âyet, hadîs, Arapça ve Farsça manzum ve mensur parçalar bulunmaktadır. Çalışma; giriş, üç bölüm, tercümeler, notlar, seçme sözlük ve dizin kısımlarından oluşmaktadır. Çalışmanın hedefi eserin Türk edebiyatındaki yerini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
This study includes the leaflets 1b-109b of Nasîhatü'l-Mülûk Terğîbün Li-Hüsni's-Sülûk, which was copyrighted by Sarı Abdullah Efendi in the 16th century. In this book, Sarı Abdullah Efendi gave advice to the ruler of his time on state administration as well as religious-mystical issues. In this respect, the work has the feature of nasîhat-nâme and siyâset-nâme. The first part of the work is siyâset-nâme and the second part is nasîhat-nâme. Among the 1b-109b leaflets in the author's copy of the work we have examined, different issues have been emphasized; rather, how an ideal president should be is explained with real life examples. There are many verses, hadiths, Arabic and Persian verses and prose pieces in the work. The study consists of the introduction, three chapters, translations, notes, selected dictionary, and index sections. The aim of the study is to reveal the place of the work in Turkish literature.