Çarpım tablosuna yönelik öğrenmede güçlük yaşayan öğrencilerin bu becerilerinin geliştirilmesi: Bir uygulama örneği
For multiplication table, improving these skills of students who have challenging in learning multiplication table: A case study
- Tez No: 591460
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN DİNÇ ERTUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik öğretimi, dört işlem becerileri, çarpım tablosu, çarpma işlemi, maths education, four operation skills, multiplication table, multiplication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada, beşinci sınıf öğrencilerinin çarpma işlemini yapabilmelerinin ön koşulu olan çarpım tablosunun öğretimine yönelik VOFT tekniğine dayalı öğrenme ortamı oluşturularak, bu süreç incelenmiştir. Araştırma, 2018-2019 eğitim öğretim yılı içerisinde, Adana ili Yüreğir ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi bir ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Araştırma bir durum çalışması olarak tasarlanmış ve karma yöntemlerle veriler toplanmıştır. Araştırma bu ortaokulda eğitim görmekte olan beşinci sınıf öğrencileri arasından seçilen 14 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrenciler gönüllülük esasına dayalı olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak kişisel bilgiler formu, çarpım tablosu başarı testi, matematik dersine yönelik motivasyon ölçeği, matematiğe yönelik tutum ölçeği, çalışma kağıtları, araştırmacı günlüğü ve görüşme formu kullanılmıştır. Kişisel bilgiler formu öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemeye yönelik maddelerden oluşmaktadır. Çarpım tablosu başarı testi ile öğrencilerin çarpım tablosu hakkında bilgilerinin ölçmek amaçlanmış, ikiden dokuza kadar olan sayıların çarpımlarını içermekte ve 100 maddeden oluşmaktadır. Matematik dersine yönelik motivasyon ölçeği ile öğrencilerin matematik dersine yönelik motivasyonlarını ölçmek amaçlanmış ve 26 maddeden oluşmaktadır. Matematiğe yönelik tutum ölçeği ile öğrencilerin matematik dersine ilişkin tutumlarını ölçmek amaçlanmış ve 22 maddeden oluşmaktadır. Görüşme formu ile öğrencilere VOFT tekniğinin etkililiği hakkındaki görüşlerini belirleyebilmek amaçlanmış ve yedi sorudan oluşmaktadır. Elde edilen veriler araştırmacı ve alan uzmanı ile ders planındaki öğrenci gelişimlerine uygun olarak analiz edilmiştir. Öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilen ses kayıtlarının dökümü oluşturularak nitel analiz yöntemlerinden içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Veri toplama araçlarından elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin çarpım tablosu başarı testinden aldıkları puanlarda olumlu yönde değişim sağladığı görülmüştür. Öğrencilerin matematik dersine yönelik motivasyon puanları olumlu yönde değişim sağladığı görülmüştür. Öğrencilerin matematiğe yönelik tutum puanlarında olumlu yönde değişim gözlemlenmemiştir. Öğrencilerle yapılan görüşmelerden VOFT tekniğini sevdikleri, işlem yaparken parmaklarını kullanmayı bıraktıklarını, daha hızlı işlem yaptıklarını, matematik dersinde daha özgüvenli hissettiklerini, ağ tabanlı oyunlardan hoşlandıklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this research, this process is examined by formed learrning environment based on VOFT technique for multiplication table teaching that is prior condition fifth grade students are able to do multiplication. The research, (in the 2018-2019 education year) is carried out in a formal secondary school attached to Turkish Ministry of National Education that is situated on Yüreğir province in Adana. The research is designed as case study and datas is collected with mixing method. This research is carried out with 14 students chosen among fifth grade students that study in this secondary school. The students joining the research is chosen based on voluntariness. In the research, ( as data collection tools) personal information form, multiplication table, achievement test, motivation scale approach to maths, attitude scale approach to maths class , working papers , the research 's diary and interview form is used. . Personal information's form is formed in articles defined students' demographic attributes. Wıth achievement test of multiplication table, it is aimed at evaluating students' information about multiplication table. this test is contained of multiplying numbers from nine to two and it is formed of 100 articles. With motivation scale, is aimed to measure students' motivations approach to maths class and is formed of 26 articles. With attitude scale approach to maths is aimed to measure students' attitudes to maths class and it is formed of 22 articles. It is aimed at determining students' views about VOFT technique effectiveness and is formed in seven questions.Datas obtained is analized in accordance with the researcher ,domain expert and student progress of lesson plan. By formed sound recordings list obtained from interviews with students is formed and these lists are analyzed by using content analysis method that is a part of qualitative analysis. According to findings, obtained from data collection tools, it is seen that students change positively by looking the points they get in achievement test. At the same time, it is seen that motivation points approach to students' maths class change positively. Thanks to these interviews, It is understood that students like VOFT technique, stop using their fingers by doing process, feel more self-confident , like the games of networked.