Okul öncesi öğretmenlerinin bazı özelliklerinin rehberlik yeterlilikleriyle ilişkisi
The relationship about some of the features of preschool teachers and their guidance qualifications
  1. Tez No: 591468
  2. Yazar: MEHMET IŞIKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, okul öncesi öğretmeni, rehberlik yeterlilikleri, Preschool, preschool teacher, guidance qualifications
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin rehberlik yeterliliklerinde; bazı değişkenlere göre fark olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evreni Osmaniye il merkezinde, okul öncesi eğitim veren kurumlarda çalışan tüm okul öncesi öğretmenleridir. Çalışma evreni ulaşılabilir olduğundan tamamı araştırmaya dâhil edilmiştir. Bu kapsamda 175 okul öncesi öğretmeniyle çalışılmıştır. Araştırmada verilerin elde edilmesinde“Öğretmen Bilgi Formu”ile Bilgin (2017) tarafından geliştirilip geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılan“Okul Öncesi Öğretmenleri Rehberlik Yeterlilik Ölçeği”kullanılmıştır. Veri analizinde, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca Tukey testiyle de anlamlı farklılıkların hangi gruplar arasında olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada; okul öncesi öğretmenlerinin rehberlik yeterlik puanları aritmetik ortalamalarında yaşa, çalışılan okul türüne, lisansta mezun olunan okul türüne, mesleki deneyim süresine, sınıf mevcuduna, rehberlikle ilgili eğitim alınıp alınmamasına, rehberlikle ilgili alınan eğitim türüne, rehberlikle ilgili alınan eğitimin yeterliliğinin okul öncesi öğretmenlerince değerlendirme türüne, okulda psikolojik danışman bulunup bulunmamasına ve okuldaki psikolojik danışmandan veya (o yoksa) RAM'dan veya diğer kurumlardan rehberlikle ilgili alınan desteğin okul öncesi öğretmenlerince değerlendirilme türüne göre anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Araştırmada, psikolojik danışman bulunmayan okullardaki okul öncesi öğretmenlerinden, RAM'dan veya başka kurumdan rehberlik desteği alanların rehberlik yeterlilik puanlarının aritmetik ortalamalarının, bu kurumlardan rehberlik desteği almayan okul öncesi öğretmenlerinden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, rehberlikte okul öncesi öğretmenlerine düşen sorumluluklarda kendilerini“yeterli”bulanların rehberlik yeterlilik puanları aritmetik ortalamaları, aynı sorumluluklarda kendilerini“ne yeterli ne yetersiz”bulanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Ancak diğer gruplarda herhangi bir fark olmadığı görülmüştür. Ayrıca, MEB'in“Okul Öncesi Eğitimde Rehberlik Programı”nı kullanan okul öncesi öğretmenlerinin rehberlik yeterlilikleri puanları aritmetik ortalamasının bu programı kullanmayan meslektaşlarına göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to examine the preschool teachers' guidance qualifications, according to some variables. The population of the research is all pre-school teachers working in pre-school institutions in Osmaniye city center in Turkey. Since the population is accessible, all of them were included in the study. In this context were studied with 175 preschool teachers. In order to collect the data was used“Teacher Information Form”which was prepared by the researcher and Bilgins' (2005)“Preschool Teacher's Guidance Qualifications Scale. For data analysis, one-way analysis of variance (ANOVA) was used. In addition, Tukey test was used to determine which groups had significant differences. In the study; it was found that there was no difference in the arithmetic means of preschool teachers' guidance qualifications scores according to age, type of school worked, type of school undergraduate education, vocational seniority, number of students in classroom, type of whether or not guidance training is received, type of training received for guidance, type of assessment by the preschool teachers about the adequacy of the training received for guidance, type of whether or not there is a psychological counselor at school and type of assessment of preschool teachers about guidance support received from the psychological counselor at school or (if he/she is not found) from RAM (Guidance and Research Center) or other institutions. In the study, it was found that the arithmetic means of guidance qualifications scores of preschool teachers who received guidance support from RAM (Guidance and Research Center) or other institutions in schools without psychological counselors were significantly higher than the preschool teachers who did not receive guidance support from these institutions. At the same time, the arithmetic means of guidance qualifications scores of those who found themselves ”adequate“ in the responsibilities of preschool teachers in guidance, were found to be significantly higher than those who found themselves ”neither adequate nor inadequate“ in the same responsibilities. However, there was no differentiation in the other groups. Also, it was found that the arithmetic means of guidance qualifications scores of preschool teachers who using the ”Preschool Education Program" of the Ministry of National Education were significantly higher than their colleagues who did not use this program.