Yahudi ve islam literatüründe Zekeriya peygamber:Karşılaştırmalı bir çalışma
Prophet Zechariah jewish and Islamic literature: Acomparative study
- Tez No: 591505
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Zekeriya, Sürgün, Kudüs, Mesih, Peygamberlik, Zechariah, Exile, Jerusalem, Messiah, Prophecy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, İslam dinine göre bir peygamber olarak kabul edilen Hz. Zekeriya'nın Yahudilik ve Hıristiyanlıkla ilişkisi, bu dinlere ait kutsal literatürde yer alan Zekerya kitabının bu peygamberle ilişkisinin tespiti ve böylece Yahudilik ve İslamiyetteki peygamberlik ve kutsal kitap anlayışlarını karşılaştırmalı biçimde incelemektir. Bu konuda ilk dikkatimizi çeken nokta, isimleri aynı olmakla birlikte onların iki ayrı karakter gibi takdim edilmeleridir. Öyle ki zaman zaman anlatılan konuların birbiriyle hiç alakasının olmadığı bile akla gelmektedir. İşte biz bu çalışmada adı geçen iki dinin peygamberlik ve ilgili diğer inanç esasları çerçevesinde Zekeriya'nın tarihsel kişiliği, nübüvvet zinciri içindeki yeri ve bugünkü dinsel anlayışlara etkisi gibi konuları ele almaya gayret gösterdik. Çalışmamız giriş ve iki bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında çalışmamızın amacı, kapsamı, kullandığımız kaynaklar, yöntem ve karşılaştığımız güçlükler konusunda bilgiler verilmektedir. Birinci bölümde iki dini literatürdeki peygamberlik anlayışının tarihsel gelişimi özetlenmiş ve konuyla ilişkili muhtelif terimler hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Zekeriya'nın Yahudilik ve İslam'a göre yaşadığı dönem ve sosyo-kültürel çevre ele alınmış böylece onun görüş ve düşüncelerinin doğru olarak anlaşılması ve anlatılmasına gayret gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the importance of Zechariah's prophetic process and tradition. Zechariah is a common name both in the Jewish and Islamic Literature. But there are significant differences and similarities between these two characters in these traditions. In this study we will try to explain both prophets on the basis of their own religious terminology. This study consists of an introduction and two consecutive parts. The introductory part contains information about the purpose and the scope of the study, the resources and methodology, and the difficulties we have faced. In the first part, the historical process of the concept of prophecy in two related religious literatures is summarized and information is given about the various concepts and terms. In the second part, Zechariah in Judaism and Islam, their identity and the importance of their prophecies within their historical contexts were examined.