Tutundurma aracı olarak fuarlar: İşletmelerin fuar performansına etki eden faktörler
Trade fairs as a promotional tool: Factors affecting companies' trade fair performance
- Tez No: 591539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fuarlar, uluslararası pazarlama, tutundurma, fuar performansı, Trade Fair, International Marketing, Promotion, Trade Fair Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Her alanında hızlı değişimlere tanık olduğumuz günümüz dünyasında sosyal hayat kadar ekonomik hayat da biçim değiştirmiş ve değiştirmeye devam etmektedir. Küreselleşen dünyada kültürler arası etkileşim ve ülkeler arası diyalog yoluyla iş yapış biçimlerinden ticaret anlayışına kadar hayatın her alanında bu değişimlerin etkisi sürmektedir. Teknoloji, ulaşım ve iletişimin kolaylaşıp hızlanmasıyla pazarlama anlayışının değişmesine neden olmuştur. Artık dünya üzerindeki ticari faaliyet içinde bulunanlar birbirine çok yakın özellikler göstermektedir. Alternatiflerin bolca bulunabildiği böyle bir ortamda firmalar, bir adım öne çıkabilmek için bu küresel entegrasyona tam anlamıyla adapte olmalıdırlar. Pazarlama karmasını oluşturan ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma faaliyetlerini lokal ihtiyaçlara göre belirlemek firmaların uluslararası düzlemde yapacağı en büyük hata olacaktır. Uluslararasılaşmak isteyen firmalar hedefledikleri ülkeleri, bu ülkelerde yaşayan insanların ihtiyaç ve tüketim anlayışlarını çok iyi analiz etmeleri gerekir. Bu ihtiyaçlara yönelik hazırlanan pazarlama karması ile stratejisini oluşturan firmalar hedef ülkelerde iş birliği yapacak firmalar bulma arayışına girerler. İşte bu noktada bir tutundurma faaliyeti olarak bilinen fuarlar firmaların en önemli faaliyetlerinden biri haline gelmektedir. Ulaşılmak istenen kitlenin bulunacağı ortamı sağlayacak doğru fuar seçildikten sonra fuar organizasyonunun eksiksiz yapılması bu süreçteki ilk adımlardandır. Fuar sürecinde ve sonrasında fuarın faydası ölçümlenmeli, firmaya getirisi ve maliyeti kıyaslanarak takip edilmelidir. Böylece firmaların stratejileri doğrultusunda kendileri açısından anlamlı fuarlara katılım göstermeleri mümkün olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı uluslararası tutundurma karması elemanı olarak fuarların önemini açıklamak ve fuar süreçlerinde yani fuar öncesinde, sırasında ve sonrasında gerçekleştirilen firma faaliyetlerin fuar performansına olan etkisinin ortaya koyabilmektir. Bu amaçla anket yöntemiyle 103 firmadan toplanan veriler regresyon analizine tabi tutulmuştur. Bulgular fuar öncesi, sırasında ve sonrasında gerçekleştirilen faaliyetlerin fuar performansı üzerinde pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world where we witness rapid changes in every field, economic life as well as social life has changed and continues to change. In a globalized world, the impact of these changes continues in all spheres of life, from the way of doing business through intercultural interaction and cross-country dialogue to the understanding of trade. Biggest mistake that companies make internationally is determining the product, price, distribution and promotion activities according to local needs. Companies that want to be internationalized need to analyze their target countries needs and consumption understanding of the people living in these countries very well. Companies that set the srategy according to the local needs go into search to find partner for cooperation. At this point trade fairs known as promotional tool is the most important activities for companies. Companies' first step is making organization perfect after choosing the correct trade fair that ensure the meeting with target customer. The benefits of the fair should be measured during and after the fair, and the cost and return to the company should be compared. Thus, it is possible for companies to participate in fairs that are meaningful to them in line with their strategies. The aim of this study is to explain the importance of fairs as an international promotion mix and to show the effects of the activities performed in the fair processes on the fair performance. For this purpose, the data collected from 103 companies which states that they attend trade fair regularly by survey method. Regression analysis was used to analyze collected data. Findings indicate that pre, process and post company's trade fair performance.