Bölgesel gelişmişlik farklılığın giderilmesinde kalkınma ajanslarının önemi ve Kayseri ili üzerinde inceleme
The importance of development agencies in the removal of regional development difference and examination on the Kayseri province
  1. Tez No: 591554
  2. Yazar: RUMEYSA KOÇ BOLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ZİŞAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma Ajansı, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Bölgeler Arasındaki Gelişimsel Farklar, Bölgesel Kalkınma
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bölgelerarasında sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan gelişimsel farklar bulunmaktadır. Bu gelişimsel farkları en aza indirmek için günümüze kadar çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu tez çalışması bölgeler arasında ki gelişimsel farkların nedenleri ve bu gelişimsel farkları en aza indirmek için yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların o bölgenin gelişimsel düzeyi üzerinde nasıl bir katkısı olduğunu belirlemek amacıyla yazılmıştır. Çalışma da bölgelerarasındaki gelişimsel farkları en aza indirmek için ortaya atılan bölgesel kalkınma kavramı irdelenmiş ve ardından günümüze kadar bölgelerin gelişimini sağlamak için yapılan çalışmalar belirtilmiştir. Bu çalışmalardan en önemlisi bölgenin ekonomik, kültürel ve sosyal yönden kalkınmasını sağlamak amacıyla kurulan Kalkınma Ajanslarıdır. Bu çerçevede Kalkınma Ajanslarının genel özellikleri belirtilmiş ve ardından bulundukları bölgelerin gelişimini sağlamak amacıyla Kalkınma Ajanslarından önce kurulan ancak istenilen etkileri gösteremediği için kapatılan ya da pasif olarak faaliyette bulunan deneyimlerden bahsedilmiştir. Kalkınma Ajanslarının yaptığı çalışmaların etkinliğini ölçebilmek için Orta Anadolu Kalkınma Ajansının Kayseri ili üzerinde yaptığı çalışmalar üzerinde inceleme yapılmış ve bu doğrultu da bölgenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılan projelerin desteklenmesi sayesinde bölgeye ekonomik, sosyal ve kültürel yönden pozitif katma değer sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Between the regions social, cultural and economic several studies have been carried out to minimize development differences. This thesis the study of the causes of developmental differences among the regions and to minimize developmental level studies and these studies in that area it was written to indicate what kind of contribution. İn the study of the region to minimize the developmental differences that are thrown into the environment the concept of regional development is investigaded. The development of the regions from day to day work is specified. From this study the most important region of development of the aim of promoting economic, cultural and social development agencies. General characteristics of my Development Agency have been determined. Then in which they are located to ensure the arrival of the region before the establishment of agencies, but if the desired effect does not show, the first one is closed or active passively. The trials were mentioned. Then, the effectivenss of the studies carried out by the development agency studies of Central Anatolia Development Agency on Kayseri province you have been reviewed. This direction will keep the needs of the region in his eyes thanks to the support of construction projects to the region's economic, social and cultural aspects positive added value was observed. KeyWords: Development Agency, Central Anatolia Development Agency, Developmental Differences Between Regions, Regional Development