İsrail'in Hasbara çalışmaları üzerinden, İsrail'in tehdit algılarının değerlendirilmesi
Comments on Israel's threat perceptions based on Israel's Hasbara works
- Tez No: 591556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ÜNALERZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Relations, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Halkla İlişkiler, Algı, Antisemitizm, Orta Doğu, Diplomacy, Public Relations, Perception, Anti-Semitism, Middle East
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
İsrail'in kamu diplomasisi çalışmaları, Hasbara olarak adlandırılan, İsrail'in kendine özgü tarihi ve siyasi dinamiklerine göre uygulanan bir diplomasi şeklidir. İsrail Devleti 70 yılı geride bırakmışken, Yahudiler'in kendi tarihlerine oranla yeni sayılabilecek bir devlettir. Bu yeni devletin kuruluştan günümüze kadar geçen süreçte bölgesinde yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara karşı yaptığı hamleler sadece bölgenin değil, bütün dünyanın ilgisini çekmektedir. Bu ilgi karşısında kendisini dünyaya anlatmak ihtiyacı duyan İsrail, haklı, modern, demokratik, yenilikçi ve barışçı olduğunu anlatmaya çalışmaktadır. Ayrıca geçmişten beridir süregelen Antisemitizm ile de mücadele etmektedir. Bütün bu anlatma ve mücadele çabası genel olarak Hasbara kapsamında yönetilen sistemli bir iletişim sürecidir. İsrail, Hasbara kapsamında resmi kurumları ile yurt içindeki ve yurtdışındaki sivil toplum kuruluşları ile Hasbara'ya gereken önemi vermektedir. Bu çalışmalar kapsamında kendini anlatmaya çalışmakla birlikte bazı devletleri, örgütleri ve politik yapıları da eleştirmektedir. Bu eleştirilerde din, ırk ve terör gibi temel kavramlardan hareketle çalışmalarını şekillendirmektedir. Ayrıca, kendine özgü bazı tekniklerle özellikle sosyal medya aracılığıyla büyük kitlelere ulaşmaya çalışmaktadır. Kamu diplomasisi, toplumsal algı, İsrail tarihi gibi konularla temellendirilenbu çalışma kapsamında, İsrail'in Hasbara çalışmaları, kurumsal yapılarıyla, kullanılan tekniklerle, kullanım örnekleriyle açıklanmaya çalışılmaktadır. Niteliksel (kalitatif) bir yaklaşımla incelenen Hasbara çalışmalarından hareketle, İsrail'in kendisi için hangi unsurları tehdit olarak gördüğü tespit edilmeye çalışılmaktadır. İsrail, bulunduğu coğrafyada tarihi köklere sahip olduğu için, öncelikli olarak İsrail topraklarında başka bir devletin varlığına izin vermemektedir. Buna bağlı olarak Filistin ile etnik temelli bir sorun yaşamaktadır. Filistin ve ona bağlı örgütler ise İsrail açısından tehdit olarak görülebilir. Buna göre öne çıkan en büyük tehdit unsuru HAMAS örgütüdür. Bölgenin İslam açısından da önemli olması, Araplar'ın ve diğer bazı ulusların konuya din üzerinden dahil olmasına neden olmaktadır. İran Devleti, bölgedeki diğer Arap devletleri ve Hizbullah gibi örgütler İsrail açısından diğer başat tehdit unsurlarıdır. Yahudi karşıtlığı olarak Antisemitik sivil oluşumlar ve kurumsal anlamda Birleşmiş Milletler, İsrail için sorun teşkil eden diğer unsurlar olarak gösterilebilir. Hasbara çalışmaları İsrail'in kendi değerlerini anlatma çabası içermekle birlikte, ağırlıklı olarak bu kurum ve yapılar üzerinden açıklayıcı ve eleştirel olarak yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Israel's public diplomacy work, namely Hasbara, is a way of diplomacy conducted based on its unique historical background and political dynamics. While the State of Israel has left behind 70 years, it can be assumed as a relatively new state compared to Jews' own history. The political problems experienced by the new state in its region, and its reactions against those problems attract not only the region but also whole world. Facing with such interest, Israel, who needs to express itself to the world, tries to explain that it is righteous, modern, democratic, innovative and peaceful. Moreover, it struggles against Anti-Semitism that has been going since the past. All of the effort to explain and struggle is a systematic communication process managed within Hasbara. Within the scope of Hasbara, Israel gives necessary importance to Hasbara with its official institutions, domestic and international non-governmental organizations. In addition to trying to express himself within the scope Hasbara works, it criticizes some states, organizations and political structures. In these criticisms, it forms its Hasbara works based on fundamental concepts such as religion, race and terror. In addition, it tries to reach large audiences by virtue of some specific techniques, especially through social media. In the present study, which is dealing with public diplomacy, public perception and Israeli history, Israel's Hasbara works are tried to be explained with its institutional structures, techniques and examples of use. On the basis of Hasbara works, which are examined with a qualitative approach in the present study, it is aimed to determine which elements Israel considers as a threat for itself. Since Israel has historical roots in its current location, it does not allow the existence of another state in the territory of Israel. As a result, it has an ethnic-based problem with Palestine. Palestine and its affiliated organizations can be considered as a threat by Israel. Accordingly, the foremost threat risk is HAMAS organization. Due to the fact that the region is also important for Islam, Arabs and some other nations intervene the issue through religion. Iranian state, other Arab states in the region, and the organizations such as Hezbollah are other major threats to Israel. Anti-Semitic civil organizations and United Nations in institutional terms can be pointed out as other problematic issues for Israel. Even tough Hasbara works involve Israel's efforts to express its own values, these works are predominantly conducted in a descriptive and critical manner through these institutions and structures.