Vergi yargısında istinafın yargılama sürecine etkileri üzerine inceleme
Analysis over the effects of appellate on the procedure of proceedings in tax jurisdiction
  1. Tez No: 591592
  2. Yazar: FATMA ZEHRA ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN CANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Uyuşmazlığı, İdari Yargı, Vergi Yargısı, İstinaf, Bölge İdare Mahkemesi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada, 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile idari yargıya getirilen istinaf müessesinin vergi yargısı üzerindeki etkileri incelenmiştir. İstinaf müessesinin vergi yargısına intikalinden önce, taraflar ilk derece mahkemelerinin vermiş oldukları kararları bir üst mahkemede itiraz kanun yolunu kullanarak karara itiraz edebiliyorlardı. İtiraz önüne gelen mahkeme, ilk derece mahkemesinin kararını hukuki açıdan denetleyip dar bir vakıa incelemesi ile nihai kararı veriyordu. Taraflar bu karardan da memnun kalmazlarsa kararı temyiz edebiliyorlardı. Temyizde yapılan hukuki denetleme ise kesin karar niteliği taşıyordu. Bu uygulama Danıştay'ın iş yükünü ağırlaştırmakta ve dolayısıyla da yargılama sürecini uzatmaktaydı. 28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan ve 20 Temmuz 2016 yılında uygulamaya başlanan 6545 sayılı Kanunun getirdiği istinaf sisteminin, idari yargımızın işleyişini hızlandıracağı ve Danıştay'ın iş yükünü azaltacağı öngörülmektedir. İstinaf sistemi ile ilk derece mahkemelerinde verilen kararlar, elde edilen tüm bulgularla yeniden incelenecek ve hukuki açıdan denetimi yapılacaktır. Türk yargı sistemine getirilen bu yeni işleyişin amacı, ilk derece mahkemelerinde oluşabilecek hukuki aksaklık ve yanlışlıkları istinaf aşamasında çözerek hatanın çabuk telafi edilmesini sağlamak ve Danıştay'a intikal eden vakıaların sayısını azaltmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the appeal institution brought to administrative jurisdiction by the Turkish Penal Code No. 6545 and the Law Amending Certain Laws on tax jurisdiction were examined. Prior to the appeal of the appeal court, the parties were able to challenge the decisions of the first instance courts by using the appeal remedy in a higher court. The court, which had appealed, made the final decision after the first-instance court judged the case and examined it in a narrow case. If the parties were not satisfied with this decision, they could return the decision. On the other hand, the legal inspection on appeal was a final decision. This practice aggravated the workload of the Council of State and thus extended the trial process. It is foreseen that the appeal system introduced by Law No. 6545, which was published in the Official Gazette on 28 June 2014 and started to be implemented on 20 July 2016, will accelerate the functioning of our administrative judiciary and reduce the workload of the Council of State. The decisions made in the first instance courts with the appeal system will be re-examined with all the findings obtained and legally audited. The aim of this new procedure brought to the Turkish judicial system is to solve the legal problems and mistakes that may occur in the first instance courts at the stage of appeal and to ensure that the error is compensated quickly and to reduce the number of cases referred to the Council of State. KeyWords: Tax Dispute, Administrative Jurisdiction, Tax Jurisdiction, Appeal, Regional Administrative Court.