Ravzî divanı'nda sosyal hayat
Social life in divan of the Ravzî
  1. Tez No: 591667
  2. Yazar: DAMLA DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HALİL ERZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edincikli Ravzî Şâiri Şâiri, Sosyal Hayat, Edincikli Ravzî, XVI. Century Divan Poem, Social Life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
XVI. yüzyıl şâirlerinden Ravzî, bugün Balıkesir sınırları içinde yer alan Edincik'te yetişen ve edebiyatımızda önemli yeri olan şâirlerdendir. Şâirin mesleği, fiziki görünümü, devlet erkânı ile olan münasebetleri gibi konularda bilgiler oldukça kısıtlıdır. Eğitim durumu hakkında da sınırlı bilgilere sahip olduğumuz şâirin bir beytinde, kendisi için Yunuszâde ifadesine yer vermesi ve şiirlerinde kullandığı Arapça-Farsça kelime ve terkiplerin yoğunluğundan da yola çıkarak bu dillerde eğitim aldığı tahmin edilmektedir. Benimsediği Mahallîleşme akımının etkisi ile eserlerinde, mahallî çizgide yer alan birçok kelime ve söylem barınır, atasözleri ve deyimlerle birlikte halk deyişleri de bulunur. XVI. yüzyıl Divan şâirlerinden Ravzî'nin Divanı'ndaki sosyal hayat unsurlarını incelemeye yönelik çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Edincikli Ravzî ve XVI. yüzyıl toplum hayatı incelenmiştir. İkinci bölümde ise Edincikli Ravzî Divanı'ndan hareketle dönemle ilgili sosyal hayat unsurları ele alınmıştır. Çalışmada amaçlanan: XVI. yüzyılda toplumun yaşayış biçimine, bu dönemde kullanılan alet, eşya ve giysilere; deyimlere; âdet, inanış ve ritüellere yer vererek ve geçmiş dönemlerdeki kültürel unsurlar ortaya çıkarıp döneme ışık tutmak ve XVI. yüzyıl ile günümüz arasında bağ kurmaktır.
Özet (Çeviri)
XVI. Ravzî, one of the poets of the 18th century, is one of the poets who grew up in Edincik, which is located within the borders of Balıkesir and has an important place in our literature. Information about the profession of the poet, its physical appearance, and its relations with the state officials is very limited. It is estimated that the poet, who we have limited information about his education, received education in these languages by considering the expression of Yunuszâde for himself and the density of Arabic-Persian words and compositions he used in his poems. Under the influence of the localization movement adopted by him, his works contain many words and discourses in the local line, and there are proverbs and idioms as well as folk sayings. XVI. This study consists of two parts in order to examine the elements of social life in the Divan of Ravzî, one of the Divan poets of the 16th century. In the first chapter, Ravzî and XVI. century social life is examined. In the second part, the social life elements related to the period are taken from the Ravzî Divan of Edincik. The aim of the study was to: XVI. century, the way of living of society, tools, goods and clothing used in this period; the statement; to reveal the cultural elements in the past and to shed light on the period. century to establish a link between today.