Ankaralı Râzi Divânı'nın bağlamsal dizini ve işlevsel sözlüğü
Context functional index and dictionary of Ankaralı Razi's Diwan
- Tez No: 639032
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Edebiyatı, Divân, Ankara, Ankaralı Râzi, Hacı Bayram-ı Veli, 18. Yüzyıl, Sözlük, Bağlamsal Sözlük, Ottoman Literature, Diwan, Ankara, The Poet Razi Of Ankara, Hacı Bayram-ı Veli, 18th Century, Dictionary, Concordance Dictionary
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1323
Özet
Bu çalışmada Ankaralı Râzi divanından hareketle mananın bağlama göre gösterdiği değişkenlik ve çağrışımlar anlatılmaya çalışılmıştır. Kelimeler şairlerin veya yazarların duygu ve düşünce dünyalarını ilettikleri dil unsurlarıdır. Bu unsurlar metin içerisinde anlamlı bir bütün haline gelerek metnin anlam kurgusunu teşkil etmektedir. Sözcükler metin içerisindeki kullanımlarıyla farklı anlam değerlerine sahip olurlar. Sözcükler kullanıldıkları metinden bağımsız ögeler değildir. Bundan dolayı sözcüklerin anlamlarını ortaya koymak metnin bütünüyle mümkündür. İşte bu gayeyle Türk Edebiyatının Bağlamlı Dizinleri ve İşlevsel Sözlüğü(TEBDİZ), 2015 yılında Gazi Üniversitesinin teşebbüsü ile hazırlanmış ve XVI.yy'dan başlayarak Türk edebiyatının ürünlerindeki sözcükler metin bağlamı kapsamında bağlamsal sözlük hazırlanması amacıyla değerlendirilmiş ve bu doğrultuda projenin bir parçası olarak da 17. yy şairlerinden Ankaralı Râzi'nin Divânı temel metin olarak incelemiş ve eserin bağlamsal dizininin ortaya konulması, sözcüğün bağlam içerisindeki anlamının tespit edilmesi özellikle şairin üslûp, anlam dünyası ve dil özellikleriyle ilgili verilere ulaşılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the variations and connotations of the meaning according to the context from the Diwan of Razi from Ankara are tried to be explained. Words are language elements in which poets or authors convey their world of emotion and thought. These elements become a meaningful whole in the text and constitute the meaning fiction of the text. Words gain different meaning values with their use in the text. Words are not elements independent of the text which they are used in. Therefore, it is possible to reveal the meanings of the words completely by looking at the text as a whole. For this purpose, Contextual Directories and Functional Dictionary of Turkish Literature (TEBDİZ) was prepared with the initiative of Gazi University in 2015 and the words in Turkish literature were evaluated in order to prepare a contextual dictionary within the context of the text. In this direction, as part of the project, one of the Diwan of the 17th century poets, Râzi from Ankara was basically studied for revealing the contextual index of the work, determining the meaning of the word in context, especially to reach the data about the poet's style, world of meaning and language features.