Crisis of the maritime jurisdiction at the Mediterranean sea and EU's effect on solution
Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanı krizi ve AB'nin çözüme etkisi
- Tez No: 591711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARKAN KAÇMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: East Mediterranean Dispute, Conflict Analysis, International Maritime Law, European Union
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Doğu Akdeniz'de son yıllarda enerji alanında yapılan keşifler bölgede zengin doğalgaz kaynaklarının varlığını ortaya çıkarmıştır. Ekonomik ve siyasi anlamda olumlu bir gelişme olarak kabul görebilecek bu zenginlik, tarafların konuya ilişkin uzlaşmadan uzak ve uluslararası hukuku ihlal eden tutumları nedeniyle bölgede gerilimlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Çok taraflı bir savaşın patlak vermesi ihtimalinin dahi değerlendirildiği bu süreçte ülkeler“kazan kazan”stratejisinden çok“sıfır toplamlı oyun”çerçevesinde konuya yaklaşarak çıkarlarını en üst seviyeye çıkarma amacı taşımaktadır. Doğu Akdeniz'e kıyısı olan devletlerin deniz yetki alanlarının birçok noktada çakışması, çözüme kavuşmamış Kıbrıs meselesi, söylemlere yansımayan Rumların Megali İdea'sı ve Avrupa Birliği'nin kodlarını emperyalist tarihinden alan sömürü geleneği sorunun temelini oluşturmaktadır. Kuşkusuz Türkiye'nin bölgede enerji merkezi haline gelmesinden ve enerjiden kazanç sağlayacak olmasından dolayı duyulan kaygılar, neden uzlaşma sağlanamadığına ilişkin buzdağının görünmeyen yüzünü oluşturmaktadır. Bölgede“de facto”bir oluşum yaratılarak“oldu-bitti”stratejisi ile diğer kıyıdaş ülkelerin aleyhinde olacak biçimde, hem egemenlik alanı genişletilmeye, hem de bölgedeki doğal kaynaklar elde edilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada bölgede varolan çatışma, deniz hukuku çerçevesinde ele alınıp çatışma çözümü yaklaşımı çerçevesinde çatışmanın analizi yapılacaktır. Son tahlilde, bir barış projesi olan AB'nin çatışmadaki pozisyonu, tutumları ve çözüme yönelik etkisinin neler olduğu değerlendirilecektir. Anahtar Kelimler: Doğu Akdeniz Anlaşmazlığı, Çatışma Analizi, Uluslararası Deniz Hukuku, Avrupa Birliği.
Özet (Çeviri)
The discoveries made in the energy field within the Eastern Mediterranean in recent years have revealed the existence of rich natural gas resources in the region. This wealth, which can be accepted as a positive development in economic and political terms, causes tensions in the region due to the attitudes of the parties that violate international law and which are far from reconciliation. In this process, where even the possibility of a multilateral war being underway is evaluated, countries are aiming to maximize their interests by approaching the issue within the framework of“the zero-sum game”rather than“the win-win strategy”. The overlapping of the maritime jurisdictions of the Eastern Mediterranean coasts at many points, the unresolved Cyprus issue and the Megali Idea of the Greeks, which is not reflected in the discourses, the exploitation tradition of European Union, which derives its codes from its imperialist history, constitute the basis of the issue. Undoubtedly, concerns related to Turkey becoming the energy center in the region and making gains from the energy source constitute the invisible side of the iceberg regarding the reason behind the state of not reaching an agreement yet. With the creation of a de facto formation in the region, it is tried to expand both the sovereignty area and acquire the natural resources in the region against other riparian countries via fait accompli strategy. In this study, the existing conflict will be handled within the framework of maritime law and conflict analysis will be made within the framework of conflict resolution approaches. The position, attitudes, and impact of the EU regarding a solution to the conflict, as being a peace project, in the final analysis, will be evaluated.