The perception of the managers related to conflict management styles upon generation Z
Yöneticilerin Z kuşağının çatışma yönetimi ve tarzlarına ilişkin algıları
  1. Tez No: 591712
  2. Yazar: AYŞE BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Kuşaklar, Kuşaklararası Çatışma, Conflict, Conflict Management, Generations, IntergenerationalConflict
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Teknolojinin hızlı gelişmesiyle birlikte organizasyonlarda karşılaşılan çatışmalar da değişkenlik göstermektedir. Özellikle farklı kuşaklara ait çalışanlar arasında yaşanan anlaşmazlıkların yönetimi kurum performansı,verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından önem arz etmektedir. Bazı araştırmacılar, kuşak farklılıklarının uygun bir şekilde yönetilebilmesi için çeşitli politikaların, pratiklerin ve iş stratejilerinin tasarımına ve uygulanması gerektiğine işaret eder.(Blythe et al., 2008: 153; Cennamo & Gardner,2008:904).Farklı kuşaklardan oluşan takımın yöneticiliğini yapan yöneticilerin göz önünde bulundurması gereken en önemli noktalardan biri tercih ettiği anlaşmazlık çözümü ve çatışma yönetme stratejileridir. Araştırmamız kapsamında, yöneticilerin farklı kuşaklar arasındaki çatışmaları nasıl algıladıklarını ve kuşaklara yaklaşımlarını incelemeyi hedefledik. Özellikle Z kuşağının iş hayatına girmesi ile karşılaşılan çatışmaların yönetiminde yöneticilerin Rahim'in ROCI-II ölçeğinde geliştirdiği çatışma yönetme tarzlarından hangisini tercih ettiğini inceledik. Yapılan araştırma sonucunda, yöneticiler farklı kuşaklar arasındaki çatışmaları yönetmek için bütünleştirici tarzı kullanmayı tercih etseler de,Z kuşağının iş gücüne katılması ile ilk defa ortaya çıkan zorlukları yönetme konusunda hazır olmadıklarını anlıyoruz.Sonuç olarak yöneticiler çatışmada Z kuşağının ayrıcalığı hak ettiği çatışmalarda hükmetme tarzını aksi durumda uzlaşma ve uyma tarzlarını kullandıklarını gördük Bu çalışma kapsamında önerimiz, yöneticilerin Z kuşağının iş hayatına dâhil olması ile çatışma yönetme stratejileri üzerine odaklanmaları ve çatışmanın kaynağını incelerken Z kuşağının da özelliklerini dikkate almalarıdır.
Özet (Çeviri)
With the rapid development of technology, the conflict content also hasbeen changed in organizations. Notably, the conflict that arises among employees from different generations has significant effects on corporate performance, efficiency, and sustainability. Some researchers have indicated that generational differences conduce to design and implement divergent policies, practices, and business strategies to manage such differences appropriately (Blythe et al., 2008: 153; Cennamo & Gardner, 2008:904). One of the essential points to be considered by the managers of various generations which strategy or style is preferred. Within the scope of our research, we examined how managers perceive the conflicts between Generation Z and older generations,and approach to the diverse generation of employees. Inparticular, as Generation Z enters the workplace, we intended to examine which conflict management styles that developed by Rahim as ROCI-II scaleis used by managers to manage intergenerational conflict. We figured out from the current research that even though managers commonly prefer to utilize the integrating style for managing conflict between different generations, they are not ready for new challenges which revealed for the first time with the entering of Generation Z in the workforce. Consequently, managers prefer to use dominating style when Generation Z deserves more privilege compared to older generations. Otherwise managers utilize the compromising and obliging styles. This study recommends that managers should focus on conflict management strategies with the inclusion of Generation Z in the business life and take into consideration the characteristics of Generation Z when examining the source of the conflict as well.