El-âsâru'l-ictimâiyye li'l-harbi's-Sûriyye ale't-tıfl ve ilâcuhâ fi dav'i's-sünneti'n-nebeviyye
'Suriye savaşının çocuklar üzerindeki sosyal etkileri ve sünnet ışığında tedavisidir'
  1. Tez No: 591730
  2. Yazar: ŞARİF JOUKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Savaşın etkileri, işkence, eziyet, soykırım, zorunlu göç, iltica, effects, war, torture, genocide, forced displacement, migration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmanın ismi“Suriye Savaşının Çocuklar Üzerindeki Sosyal Etkileri ve Sünnet Işığında Tedavisi”dir. Çalışma; önsöz, giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Çalışmada Suriye savaşının, çocuklar üzerindeki en önemli sosyal etkilerini araştırdık. Buna benzer olayların Hz. Peygamber (s.a.) zamanında olup olmadığını inceledik. Bu felaket ve musibetlerin çözümünü bulmak için Hz. Peygamber'in sözlerine baktık. Onun sözlerinden, yaşanan problemlerin çözümü ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltma konularında pay sahibi olabilecek yönlendirmeler çıkardık. Suriye savaşının en önemli toplumsal etkilerini kısaca zikrettik. Bu etkiler birbirleriyle ilişkili olup peş peşe oluşmaktaydı. Mesela çocuklara yapılan işkenceler, kıtlığa neden olan kuşatmalar, zorunlu göçe sebep olan toplu katliamlar, demografik değişim, komşu devletlere sığınma, aile bireylerinin birbirlerinden ayrılması, toplumun temellerinin sarsılması ve tehlikeli bir cahillik illeti bu etkilerden bir kısmıdır. Giriş bölümünde Hz. Peygamber'in (s.a.), hayatın farklı evrelerinden biri olan çocukluk devrine verdiği önemden bahsettik ve önemli kavramların tarifini yaptık. Çalışmanın birinci bölümünde Suriye savasından, sebeplerinden ve Suriyeli çocuklar üzerindeki etkilerinden bahsettik. Sonrasında bunların ortaya çıkardığı olumsuz toplumsal etkileri açıkladık. İkinci bölümde ise aynı toplumsal etkilerin Hz. Peygamber (s.a.) zamanında da var olanlarını inceledik. Sonrasında Hz. Peygamber'in (s.a.) bu olumsuz etkilerin tedavisine dair ortaya koyduğu tavsiyelere değindik. Devamında ise bu olumsuzlukların, felaketlerin ve faciaların hafifletilmesi konusunda Hz. Peygamber'in (s.a.) uygulayıp göstermiş olduğu yönlendirme ve rehberliği ortaya koyduk. Sonuç bölümünde çalışma neticesinde ulaşılan sonuçları ve tavsiyeleri zikrettik. .
Özet (Çeviri)
This study title is:Effects of the war on the Syrian child and treatment in the light of the Sunnah contains introduction and preface, two chapters and conclusion. I followed the most important social effects caused by the Syrian war, and looked whether such effects occurred in the Prophet's era and I traced the Prophet's Hadiths to find solutions to these disasters and calamities, So I devised from the Prophet's hadeeths (Peace be upon him) instructions and guidance contribute to solving these problems and mitigate the impact on children I deducted the most important social effects of the war, these effects were interrelated and successive, the beginning of childhood torture, followed by a siege that caused famine, followed by genocide caused forced displacement, and demographic change, and resort to neighboring countries, and differentiate between the elements of the family, In addition to the increasing number of orphans in Syrian society, as well as serious ignorance. Preface: I explained the Prophet's interest in every stage of childhood, and I defined the most important definitions Chapter I:I talked about the Syrian war, and I talked about their causes, its direct impact on Syrian children Then, I defined the social effects resulting from them, and their impact on children Chapter II:I looked at the occurrence of such effects in the Prophet's era and searched for the commandments of the Prophet that dealt with these effects and I extracted Prophetic guidance to mitigate the impact of these calamities, disasters and calamities. .