Safiye Erol'un Çölde Biten Rahmet Ağacı adlı eserinin söz dizimi bakımından incelenmesi
- Tez No: 591739
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SILA GEN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çölde Biten Rahmet Ağacı, Safiye Erol, Cümle Ögeleri, Söz Öbekleri, Cümle Türleri, Colde Biten Rahmet Agacı, Safiye Erol, Divided into constructive parts, Phrases, Types of Sentences
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 945
Özet
1962 yılının ramazan ayında Yeni İstanbul gazetesinde tefrika edilmiş olan Çölde Biten Rahmet Ağacı adlı eser, Halil Açıkgöz tarafından 2001 yılında kitap hâline getirildi. Bu çalışmada eserin Kubbealtı Neşriyâtı yayınlarından çıkan 6. Baskısından yararlanıldı. Giriş, İnceleme ve Sonuç olmak üzere üç bölümden oluşan çalışmanın Giriş kısmında tezin amacı, önemi ve yöntemine değinildi. Safiye Erol'un hayatı hakkında yeterli bilgiye ulaşılamadığı için bu bölümde kısaca hayatı ve eserlerine dair bilgi verildi. Daha sonra cümle türleri, cümle ögeleri ve söz öbeklerine dair bilgiler verildi. İnceleme bölümünde eserde yer alan cümleler, numaralandırılarak türleri, ögeleri ve söz öbekleri bakımından sırasıyla incelendi. İnceleme bölümünden elde edilen veriler sonuç kısmında değerlendirildi ve sayısal verilerle tablo hâlinde gösterildi.
Özet (Çeviri)
Çölde Biten Rahmet Ağacı which was serialized in the Ramadan of 1962 in Yeni Istanbul newspaper was compiled in 2001 by Halil Açıkgöz. In this study 6th edition was utilized which was published by Kubbealtı publishing house. The aim, importance and method of the thesis are mentioned in the Introduction part of the study which consists of three parts: Introduction, Review and Conclusion. Because there is not enough information about Safiye Erol's life, In this section, brief information about his life and works are given. Afterward, information divided into constructive parts, types of sentences and phrases were given. In the examination section, the sentences in the book were numbered and examined in terms of their types, parts and phrases. The data obtained from the examination section were evaluated in the results section and demonstrated in tabular form with numerical data.