Glokalleşme ve glokalleşen reklamlar üzerine bir araştırma
A research on globalization and globalized advertisements
  1. Tez No: 591843
  2. Yazar: AHMET ŞİMŞEK BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TANYERİ MAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Globalleşme, Glokalleşme, Glokal reklamlar, Globalization, Glocalization, Glocal advertisements
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Globalleşme ile birlikte sınırlar ortadan kalkarak global markalar oluşmaya başlamıştır. Global markalar ürettikleri ürünleri global reklamlar aracılığı ile müşterilere sunmuş ancak zamanla globalleşmeye karşı lokalleşme baş göstermeye başlamıştır. Bu noktada kızışan rekabet ortamında global markalar müşterilerin ilgisini çekmek ve kendi ürünlerini müşterilere arzulatabilmek için küresel düşün yerel hareket et düşüncesiyle glokal reklam çalışmalarını uygulamaya koymuşlardır. Öyle ki glokal reklamlar; lokal olarak üretilen ürünlerde, global bir markanın lokal çalışması olabileceği gibi global olarak üretilmiş ürünlerde de yalnızca belirli bir bölgeye yönelik lokal çalışmaları da kapsayabilmektedir. Bu çalışma global, glokal ve lokal reklamları konu edinmektedir. Bu kapsamda belirli markaların; global, glokal ve lokal reklamların içeriğini incelemek amaçlanmıştır. Dolayısıyla literaturde reklam ve reklamcılık ile alakalı çok çeşitli çalışma olmakla birlikte global, glokal ve lokal reklam çalışmalarını inceleyip karşılaştırma yapan yeterli sayıda çalışma olmaması ve günümüzde glokal ve lokal reklam çalışmalarının elzem bir yere sahip olması çalışmanın önemini ifade etmektedir. Bu noktada hazır/paketli gıda sektörü çalışmanın evreni olarak belirlenmiştir. Hazır/paketli gıda sektöründen Knorr, Lays ve Carte Dor çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında yöntem olarak İngiliz Kültürel Çalışmalar ekolünden Stuart Hall'ın çözümleme yönteminden faydalanılmış olup Knorr, Lays ve Carte Dor markalarının reklamları içerik bakımından analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda Knorr'un global reklam çalışmalarında tazelik, doğallık gibi evrensel değerlere; glokal ve lokal reklam çalışmalarında ise tamamen belli bir yörenin sosyal ve kültürel değerlerini ana reklam teması olarak işlediği saptanmıştır. Benzer olarak Lays ve Carte Dor'un da Türkiye pazarında tutunmak için tarihsel, kültürel ve yöresel lezzetleri ön plana çıkardığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The global brands and the borders dissapeared with globalization . Global brands, offer their products to customers through global advertising . However, localization against globalization has started to attract attention. At this point, global brands have started to implement global advertising activities with the idea of thinking globally and acting locally in order to attract customers interests and desire their products to customers. Such that global advertising, can be local work of a global brand in locally produced products as well as local works for a specific region in globally produced products. This study includes global, glocal, local advertisements. Knorr, Lays,Carte Dor such as examples of mentioned ready package sector. At this point, ready packaged food sector has been determined as the universe of the study. Therefore, although there is a wide variety of studies related to advertising in the literature, there are not enough studies to examine and compare global, glocal and local advertising studies and the fact that global , glocal advertising studies have an import place today expresses the importance of the study. In the scope of the study, the method of the English culturel worker Strat Hall was used as a method and in the global advertising works of Knorr, totally frehness and naturel values were used. Similar to Lays,Carte Dorr in flour to keep the Turkey market historical, cultural and local delicacies, it is determined that the fore.