Uluslararası şirketlerin ırkçılık bağlamında kriz yönetimi
Crisis management in the context of racism of international companies
  1. Tez No: 591853
  2. Yazar: NURİ AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFİYE ACAR ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Irkçılık, Uluslararası Şirketler, Kriz, Racism, International Companies, Crisis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Küreselleşen dünyada tek merkezli bir yapı olan uluslararası şirketler belirli şartlar ve kriterlere göre yönetim kararları almakta ve varlıklarını tehdit edecek her türlü iç ve dış olumsuz etmenlere yönelik dikkatli hareket etmeleri gerekmektedir. Uluslararası şirketler ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan paydaşları ile olan ilişkilerinin sürekliliğini sağlamak ve güven ortamı oluşturmak adına paydaşların kültürel,sosyal,psikolojik ve ekonomik farklılıklarını göz önünde tutmak zorunda ve onların bu farklılıklarına yönelik hareket etmeleri gerekmektedir. Uluslararası şirketlerin yönetim yapılarındaki gelişmeler ve kurumsallaşmanın yapı taşları olmaları bakımından önem arz etmektedir. Mevcut pazar şartlarında rakiplerinden olan farklılıkları, mevcut konumlarını korumaları ve devamlılıklarını korumaları açısından önem arz etmektedir. Gelişen dünya iletişim araçları, herhangi bir noktada başlayan bir olayın mesafe kavramı olmadan başka bir noktaya taşınmasına olanak sağlamaktadır. Şirketlerin hedef kitleleri ne olursa olsun farklı hedef kitlelerinin de ilgisi ile bu araçlar sayesinde şirketler hakkında her türlü olumlu yada olumsuz bilgi yayılabilmekte ve geri dönüşüm sağlanabilmektedir. Mevcut zamanda gelişen bu teknolojik yapı ve şirket yapılarının bu teknolojiler doğrultusunda gelişmeler göstermesi, hata ve başarılar açısından önemlidir.Özellikle şirketlerin en çok etkilendiği olayların yani kriz etkilerinin yayılması şirketleri hem ekonomik hem de yapısal anlamda olumsuzluklar içine sürükleyebilmektedir. Krizin ani ve beklenmedik durumlarının gözlemlenmesi olmasının yanı sıra beklenen olaylar karşısında harekete geçilmemesi de krizin gelişmesine olanak sağlamaktadır. Bu çalışmada incelediğimiz krizlerin medya ve reklam çalışmaları ile etnik ve tensel farklılık gösteren toplumsal değerlerin alaycı veya aşağılayıcı olarak ele alınması nedeni ile bu şirketlerin etiksel ve mevcut pazardaki faaliyetlerinin olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. Gelişmekte olan dünyada, özellikle küreselleşme adına, kendi kalıp ve sınırlarına sığmayan şirketlerin farklı etnik ve kökende ülkelerde faaliyet yürütmeleri, bu şirketlere ekonomik kâr oranları ve rakiplerine karşı avantajlar ve kazanımlar elde etmelerine olanak sağlamaktadır. Fakat uluslararası şirketlerin yapısındaki çok kültürlü personel ve yönetim yerine şirket sahiplerinin kararlar alması ya da yönetim yapısındaki bazı yöneticilerin benlik duyguları ile hareket etmeleri sonucunda uluslararası şirketler kriz dönemleri ile yüzleşmekte ve bu kriz durumlarının etkileri ise şirketleri zor duruma düşürmektedir. Bu çalışmada incelediğimiz bazı uluslararası şirketler oluşturdukları kampanyalar ile kötü imaj algısı oluşturmuş ve bu imajlarını düzeltmek için bazıları geri adım atarken bazıları ise özür mesajları yayınlamışlardır.Bu tutumlarından dolayı oluşan bu çalışmada şirketlerin vaka analizleri incelenmeye çalışılmış ve krizlere olan yaklaşımları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a single-centered structure in the globalizing world, international companies are required to make management decisions according to certain conditions and criteria, and they must act carefully against any internal and external negative factors that will threaten their assets.International companies have to take into account the cultural, social, psychological and economic differences of the stakeholders in order to ensure the continuity of their relations with their stakeholders in economic, social and political terms and to create an environment of trust and they need to act towards these differences. It is important in terms of developments in the management structures of international companies and being the building blocks of institutionalization. Differences from competitors in current market conditions are important in terms of maintaining their current position and maintaining their continuity. Developing world communication tools allow an event that starts at any point to be moved to another point without the concept of distance. Regardless of the target audiences of the companies, with the interest of different target audiences, these tools can spread all kinds of positive or negative information about the companies and provide feedback. It is important in terms of errors and successes that the technological structure and company structures developing in the present time show improvements in line with these technologies. In particular, the spread of the events that affected the companies the most, namely the effects of the crisis, can lead companies into economic and structural problems. In addition to observing the sudden and unexpected situations of the crisis, failure to take action against the expected events enables the crisis to develop. In this study, it was determined that the ethical and current market activities of these companies were negatively affected due to the fact that the crises we examined were handled as derisive or humiliating social and ethnical and sensual differences. In the developing world, especially in the name of globalization, the companies that do not fit within their own molds and borders enable them to gain economic profit rates and advantages and gains against their competitors. However, as a result of the decisions taken by the owners of the company rather than the multicultural personnel and management in the structure of international companies or the behavior of some executives in the management structure with the feelings of individuality, international companies face crisis periods and the effects of these crisis situations make the companies difficult. In this study, certain international companies which created bad public opinion due to their campaigns, some of them have stepped back and some have issued apology messagesto correct their public opinion. In this study, the case studies of the companies are tried to be examined and their approaches to crises are examined.