Bir işletmecilik tecrübesi çerçevesinde dijital dönüşüm modeli önerisi: Enerji sektöründe uygulama ve danışmanlık hizmeti veren bir KOBİ örneği
A framework of experience in business digital transformation model proposal: A case of small and medium sized enterprise providing application and consultancy services in energy sector
- Tez No: 591859
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ALKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Digital Transformation, Industry 4.0, Energy 4.0, Small and Medium Sized Enterprises, Global Trends in Energy Sector
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dijital dönüşümün etkisi altına almadığı sektör hemen hemen yok gibidir. Dijital dönüşümün birer içerik bileşenlerinden olan, dördüncü sanayi devrimi olarak bahsedilen Endüstri 4.0 ve onu takip eden Toplum 5.0 dikkat çekici ve kaçınılmaz birer dönüm noktası olarak yeni nesil dünya düzeninin sınırlarını çizmenin çok daha ötesinde tam olarak sınırsız olasılıklarını vurgulamaktadır. Tüm sektörlerde olduğu gibi Enerji sektörü olarak bu değişim rüzgarlarının içinde savrulup gitmemek için dönüşümün bir parçası olup, çevik olmak, değişim stratejileri ve ekipleri oluşturmak, çalışanların dönüşümünü planlamak ve aksiyon almak, yeni iş modelleri oluşturmak, dönüşümün içerik bileşenlerini sürekli takip etmek, inovasyon kültürünü anlamak ve aslında dijital dönüşümün merkeze konumlandırdığı müşteri yönetimi kavramını iyi anlamak ve uygulamak gerekmektedir. Dijital Dönüşüm, sınırlı enerji kaynaklarını tasarruflu ve verimli bir şekilde kullanabilmek, sürdürülebilir bir dünya ve yaşam sağlayabilmek için enerji sektörü müşterilerine yeni enerji çözümleri sağlama yönünde kritik öneme sahiptir. Bu bağlam da toplam girişim sayısının yaklaşık %99'unu, istihdamın %74'ünü oluşturan, ülke ekonomisinin ve kalkınmanın bel kemiği olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin kalkınması ivedik olarak önem taşımaktadır. KOBİ'lerin dijital dönüşümlerini gerçekleştirerek uyum sağlaması, küresel ölçekli bir vizyon gerektirmekte ve bu vizyon ile birlikte finansal durumları güçlü, değer yaratabilme kapasitesine ve hiç şüphesiz inovatif bakış açısına sahip dijitalleşmiş bir forma girmeleri gerekmektedir. Yukarıda belirtilmiş olan istatistik sonuçları küçük ve orta ölçekli şirketlerin dijital dönüşümünü en hızlı bir şekilde tamamlamasının genel olarak ülke ekonomimize pozitif katkı sağlamada önemli bir kaldıraç misyonu yüklemektedir. Bu kapsamda bu tez çalışmasında dijital dönüşüm ve parametreleri incelenip, enerji sektörü üzerideki etkileri araştırılmış ve bir KOBİ olan FUCOENTECH şirketinin dijital dönüşüm planı oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmaların sektördeki diğer şirketler için rehber ve yol haritası niteliğinde olması hedeflenmektedir. Türkiye ekonomisi için enerji sektörünün öneminden yola çıkarak dönüşüm sürecinde küçük ve orta ölçekli şirketlerin geride kalmamasının hayati önem taşıdığına vurgu yapılmıştır. Hem literatürde bir boşluğu doldurmak hem de sektöre ve KOBİ'lere katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Tezin ilk bölümün de, dijital dönüşüm ve bileşenleri incelenmiştir. İkinci bölümde de enerji sektöründe dijital dönüşüm etkileri incelenmiştir. Diğer bölümlerde araştırma yöntemi, şirket çalışması bilgileri, değerlendirme ve bulgular ardından sonuç ve öneriler bölümleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
There are almost no sectors affected by digital transformation. As a fourth industrial revolution, one of the content components of digital transformation, the Industry 4.0 and following the Society 5.0 highlight a full-scale possibility, beyond the limits of the next-generation world order as a remarkable and inevitable turning point. As in all sectors, as an Energy Sector, it is a part of the transformation in order not to be swept away in the winds of change, to be agile, to form change strategies and team, to plan the transformation of employees and to take action, to create new business models, to follow the content components of the transformation, to understand the culture of innovation and in fact, it is necessary to understand and apply the concept of customer management, which is centered on digital transformation.In order to use limited energy resources economically and efficiently, its digital transformation is critical to provide a sustainable world, a sustainable life, and the fight against global warming to provide new energy solutions to energy sector customers. In this context, approximately 99% of the total number of enterprises, 74% of employment, 54% of salaries and wages, 63% of the turnover of the economy of the country, the backbone of the development of small and medium-sized enterprises and digital transformation by performing the adaptation and a digitalized form with a strong, value-creating, innovative perspective. The above-mentioned statistical results impose a significant leverage mission in the small and medium-sized companies to make a positive contribution to the country's economy and indirectly on the issues that are closely related to the energy sector, such as reducing carbon emissions and environmental pollution. In this context, the effects of digital transformation on the energy sector were examined in this thesis, and studies were carried out to create a digital transformation plan of a small-scale company, FUCOENTECH. The aim is to provide guidance for other companies in the sector. Small and medium enterprises in the transformation process, starting from the importance of the energy sector for Turkey's economy has been emphasizing the vital importance that the company left behind. It is aimed to contribute to both the literature and the sector. In the first part, digital transformation and its components are examined. In the second chapter, the effects of digital transformation in the energy sector are examined. In the other sections, respectively, the research method, the details of the company work and the conclusion section are included.