Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde sözleşmenin haksız olarak sona erdirilmesi
Unlawful termination of contract under the Turkish Code of Obligations
  1. Tez No: 591873
  2. Yazar: BARIŞ DEMİRSATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİBE OKTAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sözleşme, Haksız Dönme, Haksız Fesih, Sözleşmeye Aykırılık, Öncelenmiş Borca Aykırılık, Contract, Unlawful Withdrawal, Unlawful Termination, Breach of Contract, Anticipatory Repudiation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351
Özet
Bu çalışmada, Türk Borçlar Kanunu hükümleri kapsamında, haksız dönme ve fesih beyanlarının hukuki sonuçları incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde haksız sona erdirme kavramı tanımlanmıştır. Bu kapsamda, hukuki işlem ve hukuki fiil olarak haksız sona erdirme beyanı incelenmiştir. Çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümlerinde ise bu beyanın hukuki sonuçları, ani edimli borç ilişkisi doğuran sözleşmeler ve sürekli borç ilişkisi doğuran sözleşmeler açısından değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, ani ve sürekli borç ilişkisi doğuran sözleşme kavramları üzerinde durulmuş ve ardından haksız sona erdirme beyanı sözleşmeye aykırılık açısından nitelendirilmiştir. Yine bu bölümde ani edimli borç ilişkisi doğuran sözleşmeler bakımından haksız sona erdirme halinde uygulanacak hükümler tespit edilmiştir. Sürekli borç ilişkisi doğuran sözleşmelere hasredilen üçüncü bölümde ise haksız sona erdirmenin doğuracağı özel sonuçlar ve özellikle haksız fesih beyanının sözleşme ilişkisi üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, legal consequences arising out of exercise of a non-existent unilateral right to terminate contract have been examined within the scope of the Turkish Code of Obligations. As a legal notion, the term“unlawful termination”has been defined, in the first of part of the study. In this context, the declaration of intent which constitutes“unlawful termination”has been analysed with regards to legal acts and transactions. Taking into consideration of the distinction between continuous and momentary contracts, the second and third parts of the study have dealt with the consequences of such void declaration of intent. In the second part of the study, the aforementioned distinction has been examined and such declaration of intent has been specified among various types of breach of contract. Likewise, legal provision to be applied in case of unlawful withdrawal from contract within the scope of momentary contracts. Being devoted to continuous contracts, in the third part of the study, specific consequences of such breach, especially the effect of the void termination declaration on the contract, have been explained.