Matematiksel modelleme etkinliklerinin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik başarı düzeylerine, tutumlarına ve kalıcılığına etkisi
The effect of mathematical modeling activities on the mathematical success levels, attitude and permanentity of primary fourth year students
- Tez No: 591948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN PINAR BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, gerçek hayat problemleri, matematiksel modelleme etkinlikleri, TIMSS, doğal sayı, Mathematics education, real life problems, mathematical modeling activities, TIMMS, natural number
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırma, matematiksel modelleme etkinlikleriyle öğretim yaklaşımının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerin matematik başarısına, tutumuna, kalıcılığına etkisi araştırılması amacıyla nicel ve nitel modellerin birlikte kullanıldığı, karma araştırma modeline göre tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2018-2019 öğretim döneminin Adana ili Seyhan ilçesinin orta-yüksek sosyoekonomik düzeyi olan özel bir okulun veli eğitim durumu benzer ve öğrencilerin akademik durumları birbirine yakın, cinsiyet dağılımı homojen dördüncü sınıf öğrencileri (75) oluşturmaktadır. Araştırmada dört tane dördüncü sınıfın karşılaştırıldığı sınıf düzeyi ve matematik tutum sonuçları açısından birbirine yakın yarı rastgele seçilen iki sınıf deney gruplarını ve diğer iki sınıf ise kontrol gruplarını oluşturmaktadır. Uygulama sürecinde deney gruplarına araştırmacı tarafından matematiksel modelleme etkinlikleri öğretimi ile doğal sayılar konusu anlatılırken, kontrol gruplarına ise sınıf öğretmenleri tarafından 2018-2019 Matematik Dersi Öğretim Programı doğrultusunda hazırlanan ders kitabına göre mevcut öğretim yöntemi uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, nicel veriler için yetmiş beş öğrenciye TIMSS sorularından seçilen“Matematik Başarı Testi”ve Baykul (1990)'un“Matematik Tutum Ölçeği”ön, son ve kalıcılık testi olarak kullanılmıştır. Nitel veriler için matematiksel modelleme ile etkinlik sürecine ilişkin deney gruplarından on dört öğrenciye“Yarı Yapılandırılmış Öğrenci Görüşme Formu”uygulanırken, matematiksel modelleme etkinlikleri ve TIMSS' e dair görüş için araştırma sürecini takip eden sekiz tane öğretmene“Yarı Yapılandırılmış Öğretmen Görüşme Formu”uygulanmıştır. Matematiksel modelleme etkinliklerinin öğrencilerin deney öncesinde ve sonrasında“Matematik Başarı Testi”ve“Matematik Tutum Testi”puanlarının istatiksel olarak etkisinin olup olmadığına test etmek amaçlı Tek Faktörlü Kovaryans (ANCOVA) Analizi kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerle yapılan görüşmelerin veri analizin içerik analizi yapılırken öğretmenlerle yapılan görüşmelerin veri analizinde ise betimsel analiz yapılmıştır. Nicel verilerin analizi için SPSS 22.0 ve verilerin yorumlanabilmesi için p=,05 anlamlılık düzeyi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen nicel verilere göre, matematik başarı testi son test ve kalıcılık testi deney grupları lehine istatiksel anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca deney gruplarının son tutum testleri sonucu kontrol gruplarına göre daha olumlu olduğu görülmüştür. Öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerin sonucunda, matematiksel modelleme etkinlikleriyle ders işlemenin matematiği daha çok sevmelerini sağladığı bu sebeple konuları iyi öğrendiklerini ifade etmişlerdir. Öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerin sonucunda ise, TIMSS sorularının dilinin anlaşılır olduğu, TIMSS öğrenci başarısının artması için müfredatın geliştirilmesi ve ezberci puana dayalı sistem yerine okuduğunu daha iyi anlayıp yorumlayan sistem geliştirilmesi gerektiği, matematiksel modelleme etkinlikleri ile öğrenciler yaparak yaşayarak günlük hayatla bağdaştırdığı için çok faydalı olacağı yalnızca kalabalık sınıflarda süre sıkıntısının yaşanabileceği şeklinde ifade etmişlerdir. .
Özet (Çeviri)
This research was designed according to the mixed research model in which quantitative and qualitative models were used in order to discover the effect of the teaching approach with mathematical modeling activities on the achievements, attitudes, the permanence of the fourth-grade students in the mathematics course and views of students teachers. The study is conducted in a private middle school in Seyhan/Adana in the 2018-2019 academic. The participants are fourth graders who are middle-high socioeconomic level. The experimental and control groups in the study insist 75 students whose parents' education level are close to each other. Students' gender distribution was homogeneous, and their education level is close to each other. This study consisted of four classes that semi-randomly selected according to students' classroom level and math attitude results and they were determined as two experimental groups and two control groups. In the application process, the experimental groups were taught by the researcher the natural numbers with the mathematical modeling activities teaching approach, while the control groups were given the current teaching method by the classroom teacher according to the guide book prepared in line with the Mathematics Course Curriculum in the 2018-2019 MEB Curriculum. Mathematics Achievement Test that is chosen from TIMMS' questions, Math Attitude Scale by Baykul (1990), Semi-Structured Student Interview Form, and Semi-Structured Teacher Interview Form were used to collect data. Semi-Structured Student Interview form was used to seven students from each of the experimental groups 14 students to collect qualitative data. Semi-Structured Teacher Interview form was conducted to determine the opinions of mathematical modeling activities to eight teachers. Single Factor Covariance (ANCOVA) Analysis was used to test whether mathematical modeling activities had a statistically significant effect on the scores of TIMMS Natural Number Mathematics Achievement Test and Math Attitude Test VA before and after the experiment. Also, the data analysis of the interviews with the students was done by content analysis and the data analysis of the interviews with the teachers was done by descriptive analysis. SPSS 22.0 was used for the analysis of the quantitative data, and p =, 05 significance level was used to interpret the data. According to the quantitative data that was obtained from the study, a statistically significant difference was found in favor of the natural numbers achievement test posttest and retention test experimental groups. Besides, it was observed that the experimental group's test results were more positive than the control groups. As a result of the semi-structured interviews with the students, they stated that with mathematical modeling activities, the lesson processing was found to be much more fun and beautiful and therefore they learned the subjects better.With the semi-structured interviews with the teachers, the language of the TIMMS questions is clear, to increase the success of the TIMMS, the development of the curriculum and instead of rote system reading comprehension system should be developed. The mathematical modeling activities can be used and it will be useful by connecting the activities to daily life but there can only be a timing problem in the crowded classes.