Çelik yapılarda mag gazaltı kaynaklı birleşimlerin statik ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
The investigation of the mechanical and static properties of mag gas welding materials in steel structures
  1. Tez No: 591988
  2. Yazar: MAHMUT ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: MAG Gazaltı kaynak yöntemi, Tahribatlı testler, Çelik konstrüksiyon imalatı, Çelik konstrüksiyon statik ve mekanik özellikler, MAG Gas welding, Destructive testing, Steel construction, Static and mechanical properties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada çelik yapı elemanlarını oluşturan parçaların imalatlarında kullanılan MAG gazaltı kaynak yöntemi ile oluşturulan birleşim noktalarının mekanik ve statik özelliklerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaca yönelik olarak projesi yapılmış imalatları ve montajı tamamlanmış olan örnek bir projenin bağlantı noktaları tasarım aşamasından kaynak işlemi sonuna kadar incelenmiştir. Kaynaklı bağlantı noktalarının tahribatız testleri için örnek projede kullanılan bağlantı noktaları alın ve köşe kaynaklı birleşimler için birebir aynı malzemeler kullanılarak numuneler hazırlanmıştır. Bu işlemden sonra köşe kaynaklı birleşimler için kırma testi, alın kaynaklı birleşimler için çekme, eğme ve çentik testleri uygulanmış her iki birleşim noktalarının ITAB'nin (Isı Tesiri Altında Kalan Bölge), makro/mikro yapıları ve sertlik değerleri incelenmiştir. Bu incelemelerin sonuçları tablo ve grafikler yardımıyla yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the mechanical and static properties of the joining points formed by MAG gas welding method used in the production of the parts forming the steel structural elements. For this purpose, the connection points of an exemplary project whose project has been completed and assembled have been examined from the design stage to the end of the welding process. For the destructive testing of welded connection points, the connection points used in the sample project and the samples were prepared using the same materials for the welded joints. After this process, crushing test for corner-welded joints, traction, bending and notch tests for both welded joints were investigated, and macro/micro structures and hardness values of HAZ (Heat Affected Zone) were investigated. The results of these investigations are tried to be interpreted with the help of tables and graphs.