Kur'an-ı Kerim' de adı geçen hayvanlar ve özellikleri
The name and characteristics of the animals in the qur'an-i kerim
  1. Tez No: 592024
  2. Yazar: ÖMER DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HİLMİ BİLGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan İsimleri, Hayvan, En'âm, Hedy, Arı, İnek, Mükellebin, Avcı, Animal Names, Animal, En'âm, Hedy, Bee, Cow, Taxpayer, Hunt, Hunting ..
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Kur'an-ı Kerim Allah (cc) tarafından Arapça bir kitap olarak indirilmiştir. Müslümanlar olarak bizlerin ise indirilen bu Arapça Kur'an-ı anlamaya ihtiyacımız vardır. Kur'an'da ismi geçen hayvanlar da incelenmesi, anlaşılması gereken bir konudur. Bu kavramlardaki bağlamlar anlaşılmalıdır. Allah (cc) bu kavramları ifade ederken sadece ortadoğuda bilinen ve arapların bilip tanıdığı hafızasına yerleşmiş olan hayvanlar üzerinden mi örnek göstermiştir? Yoksa bu ifadelerde başka anlamlar da kast edilmişmidir?, ya da başka bir amaca mı matufdur? Bu durumu incelemeye çalıştık. Bu çalışmamızı iki bölüme ayırmayı uygun bulduk. Birinci Bölümde Kur'an'da direk kullanılan hayvan isimlerini ve özelliklerini inceledik. Bu Bölümde tesbit edebildiğimiz otuz isim yer almaktadır. Bu isimleri çok tanınandan az tanınana şeklinde sıralamaya tabi tuttuk. Bu isimler sırasıyla Sığır, Deve, At, Koyun, Kuş, Sivrisinek, Katır, Örümcek, Çekirge, Ağaç Kurdu, Kurbağa, Ebâbil, Fil, Karga, Eşek, Domuz, Hüdhüd, Arslan, Köpek, Maymun, Haşerât, Keçi, Arı, Karınca, Bıldırcın, Balık, Yılan, Kurt, Kara Sinek ve Kelebek dir. İkinci bölümde Kur'an'ın ikincil kavramlar şeklinde işaret yoluyla ifade ettiği kelimeleri ve hayvanları inceledik. Bunun yanında mükellebin ve türevleri, av ve avcılık şeklinde gelen kavramları da buna ilave ettik. Bu incelememizi yaparken sadece Kur'an ve Tefsir bilgileriyle yetinmeyip konuyla alakalı diğer kaynaklardan da faydalandık. İnek ve arı örneğinde olduğu gibi bu canlıların farklı türleri ve özelliklerini de anlatmaya gayret gösterdik. En'âm kavramını incelerken En'âmı çağrıştıran ikincil kavramlar olan Hedy ve Meyte gibi diğer karamları da buna dahil ettik. Son olarak bu çalışmamızdan hangi sonuçlara ulaşabileceğimizi, Allah (cc) nün kastetmiş olabileceği anlam ve hikmetleri bulmaya çalışıp Arap düşüncesinde yer alan bu zihinsel yapıyı Kur'an üzerinden görmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The Qur`an was sent from Allah (cc) to the humanity as an Arabic book. It is a necessity especially for Muslims to understand the transmitted arabic Qur`an. The included names of animals are also an important topic to be recognized and examined. By using these names, did Allah (cc) only pointed to animals who are commun in the Middel East and familiar to Arabian knowledge to serve examples, or are there also other meanings intended in those names? So in this work we intend to analyze the names, properties and attended characteristics of the specified animals in the Qur`an. We prefer to split this work in two sections. In the first part, we will analyze the names and characteristics of animals, which are directly contemplated in the Qur`an. We determined a result of thirty names in this part and ranged them from most known to less known. The names are as followed:“cattle, camel, horse, sheep, bird, mosquito, mule, spider, grasshopper, caterpillar, frog, swift, elephant, crow, donkey, pig, hudhud, lion, dog, ape, vermin, goat, bee, ant, quail, fish, snake, wolf, fly, butterfly”. In the second part we analysed included definitions and animals, which were pointed in the Qur`an through signs and secondary meaning. During our work we don't want to reduce our ressearches just with the Qur´an and it's exegesis. We additionally want to utilise relevant resources. For example the cow and the bee are creatures wich we want to investigate with effort, referring to their different species and properties. While analyzing the term En`àm, we will also contemplate the“En`àm concept”and it's secondary meanings, like Hedy and Meyte and similar. Finally, we want to see which conclusions our work will access, try to find the sense and wisdom, which Allah (cc) could intend, and the reflection of this arabic view to the Qur`an.