Farklı açılardan üriner inkontinansa yaklaşım
Approaches to urinary incontinance with differrent ways
- Tez No: 592025
- Danışmanlar: PROF. KURTULUŞ ÖNGEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ürinerinkontinans, ürinerinkontinansın risk faktörleri, yaşam kalitesi, depresyon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Aile hekimliği polikliniğine başvuran 40 yaş üstü bireylerde ürinerinkontinanstaraması yapılması, ürinerinkontinans ile depresyon ve yaşam kalitesi ilişkisinindeğerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Prospektif tipte düzenlenen bu tanımlayıcı, kesitsel çalışma1 Aralık 2018- 1 Şubat 2019 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile hekimliği polikliniklerinebaşvuran, çalışmayadahil olma kriterlerini karşılayan 250 kişiile yapılmıştır. Katılımcılarasosyodemografik verilere yönelik anket,Zung depresyon ölçeği, ICIQ-SF (Türkçe versiyon)ve İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeğiuygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların 167'si (%66,8) kadın ve 83'ü (%33,2) erkektir. Yapılan çalışmada ürinerinkontinansprevalansı %32,8 olarak saptanmıştır. Ürinerinkontinansı olanların %79,2'si kadın, %20,8'si erkek idi.Altmışbeş yaş altı katılımcıların %28,1'inde ürinerinkontinans görülürken, 65 yaş üstü katılımcılarda ürinerinkontinans görülme oranı %44,4 olarak saptanmıştır (p:0,013). Ürinerinkontinansı olanların olmayanlara göre vücut kitle indeksinin daha fazla olduğu saptanmıştır (p:0,000 r:-0,222). Haftada 3 gün ve üzeri egzersiz yapan katılımcılarda, egzersiz yapmayanlara göre ürinerinkontinans daha az görülmektedir (p:0,008 r:0,187).Ürinerinkontinansı olan katılımcıların ortalama Zung depresyon ölçeği puanı (39,23±10,83), Üİ olmayanların Zung depresyon ölçeği puanına (34,24±9,18) göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ürinerinkontinansı olan katılımcıların Üİ şikayeti olmayanlara göre, depresyon sıklığı ve şiddeti daha fazla olarak saptanmıştır (p:0,001 r:-0,194). Yaşam kalitesini değerlendiren ICIQ-SF skoru ile Zung depresyon ölçeği ortalama puanları arasında istatistiksel olarak güçlü ilişki saptanmıştır (p:0,000 r:0,130). Toplam I-QOL skoru ortalama puanı 71,04±23,21 olarak saptandı. Yaşam kalitesini değerlendiren ICIQ-SF (Türkçe versiyon) skoru ile I-QOL skorun arasında negatif güçlü ilişki saptanmıştır (p:0,000 r:-0,652). Sonuç: Ürinerinkontinansbireyleri sosyal, fiziksel ve ruhsal olarak etkileyen bir hastalıktır. Ürinerinkontinansı olan bireylerin yaşam kalitesi olumsuz etkilenmiştir. Birinci basamağa başvuran hastaları, ürinerinkontinans açısından değerlendirerek uygun tedaviyi almalarını sağlamakbireylerin yaşam kalitesini artıracak, depresyon sıklığını ve şiddetini azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate urinary incontinence and to evaluate the relationship between urinary incontinence and depressionand quality of life in individual sover 40 years old who applied to family medicine outpatient clinic. Material and Method:This descriptive, cross-sectional study was conducted on 1 December 2018 - 1 February 2019 with 250 individuals who applied to İzmir Katip Çelebi University Atatürk Education and Research Hospital Family Medicine outpatient clinics and met the inclusion criteria. A sociodemographic questionnaire, Zung depression scale, ICIQ-SF (Turkishversion) and Incontinence Quality of Life Scale (I-QOL) were administered to the participants. Results: Of the 250 participants, 167 (66.8%) were women and 83 (33.2%) were men. The prevalence of urinary incontinence was %32.8. %79.2 of the patients with urinary incontinence are female and 20.8% are male. While urinary incontinence was seen in 28.1% of the participants under 65 years of age, the incidence of urinary incontinence was found to be 44.4% in participants over 65 years of age (p: 0.013). Body mass index was found to be higher in patients with urinary incontinence than those without urinary incontinence (p: 0.000 r: -0.222). Urinary incontinence is less common in participants who exercise 3 days or more a week compared to those who do not exercise (p: 0.008 r: 0.187).The mean Zung depression scale score (39.23±10.83) of the participants with urinary incontinence was higher than the Zung depression scale score (34.24±9.18) of the patients without UI. The incidence and severity of depression were higher in participants with urinary incontinence than those without UI (p: 0.001 r: -0,194). There was a strong correlation between ICIQ-SF score and Zung depression scale mean scores (p: 0.000 r: 0.130). The mean I-QOL scorewas 71.04±23.21. There was a strong negative correlation between ICIQ-SF (Turkishversion) score and I-QOL score (p: 0.000 r: -0.652). Conclusion: Urinaryincontinence is a disease that affects individuals socially, physically and spiritually. The quality of life of individuals with urinary incontinence was adversely affected. Evaluating the patients who apply to primarycare in terms of urinary incontinence and providing the appropriate treatment will increase the quality of life of individuals and decrease the frequency and severity of depression. KeyWords: Urinary incontinence, risk factors of urinary incontinence, quality of life, depression