Sıçan vajen dokusu kontraktilitesinin nöroregülasyonu ve ooferektominin etkisi
  1. Tez No: 163635
  2. Yazar: FATİH ÖNOL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TUFAN TARCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Vajen dokusu, kontraktilite, nöroregülasyon, hormonlar m, Vaginal tissue, contractility, neuroregulation, hormones VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Amaç Kadın ürolojisi, içerdiği idrar kaçırma, kadın cinsel işlev bozukluğu, pelvik organ prolapsusu, ağrılı mesane ve pelvis sendromları ve bu alanlarda son yıllarda yaşanan hızlı gelişmeler ile ürolojinin en sıcak bölümlerinden biri haline gelmiştir. Buna karşın düz kastan oluşan kadın alt genitoüriner sistem organlarının (mesane, üretra, vajen) gerek fonksiyonel anatomisinin gerekse nörofarmakolojik özelliklerinin yeterince araştırılmamış ve anlaşılamamış olması ilgili hastalıkların mekanizmalarının açıklanması ve tedavilerinin gelişmesine en büyük engel olmaya devam etmektedir. Kadınlarda yaşlanma ile artan stres ve sıkışma tipte idrar kaçırma, noktüri, pollaküri ya da mesane ağrısı gibi alt üriner sistem semptomlarının ve cinsel işlev bozukluklarının patofizyolojisi ve değişen hormonal durumlarla ilişkileri henüz tam olarak açıklanamamıştır. Aynı şekilde vajinal doğum travması veya menapoz sonrası vajinal doku kontraktilitesi ve morfolojisinde gözlenen değişikliklerin kadınlarda yaşlanma ile görülen alt üriner sistem semptomlarının etiyoloj isinde hangi rolü oynadığı bilinmemektedir. Alt üriner sistem ile olan yakın ilişkisi dışında vajina kadında cinsel uyarılma ve orgazmda önemli rol oynamaktadır. Kadın cinsel işlev bozukluklarının etkin olarak tedavi edilebilmesi için vajinal doku kontraktilitesini düzenleyen mekanizmalar ve rol oynayan aracıların bulunması gerekmektedir. Bu tez çalışmasının amacı da vajen dokusu kontraktilitesini düzenleyen nörotransmiter-reseptör sistemlerini saptamak, menapoz sonrası dönemde olduğu gibi hormonal yetmezlik durumlarında histomorfolojik değişiklikleri ve işlevsel farkları göstermek ve embriyolojik gelişimine paralel olarak proksimal ve distal vajen arasındaki olası histomorfolojik ve işlevsel farkları ortaya çıkarmaktır.Gereç ve Yöntemler Çalışmada toplam 35 Sprague Dawley sıçanından oluşan 2 grup oluşturuldu. Kontrol grubu olarak 20 adet sağlıklı erişkin dişi sıçan ayrıldı. Kalan 15 sıçana ise bilateral ooferektomi uygulandı. Kontrol grubu ile ooferektomi sonrası 6 haftayı tamalayan sıçanların mesane, üretra, uterus ve vajen dokuları bir bütün olarak çıkarıldı. Vajen dokuları proksimal ve distal olmak üzere transvers keşi ile 2 parçaya bölündü. Elde edilen proksimal ve distal dokuların bir bölümü histomorfolojik inceleme için ayrılırken diğer bölümünden 4 kanallı organ banyosunda çalışılmak üzere doku şeritleri hazırlandı. Proksimal ve distal vajen şeritleri izometrik gerilime getirildikten sonra kasılma çalışmaları dinlenme geriliminde, gevşeme çalışmaları ise 3x1 0“5 M fenilefrin ile önceden gerilmiş dokularda yapıldı. Tüm kasılma ve gevşeme verileri dokuların yaş ağırlığına oranlanarak normalize edildi. Elde edilen veriler SPSS 10.0 istatistik programında ”Independent-samples t test“ ve ”Paired-samples t-test“ yöntemleriyle karşılaştırıldı. Bulgular Işık mikroskopisi düzeyinde, distal vajen örneklerinde lümenin keratinli çok katlı yassı epitel ile çevrili olduğu ve mukozanın altında düz kas hücre demetlerinden yapılı kas tabakasının olduğu gözlendi. Proksimal vajen örneklerinde ise keratinsiz çok katlı yassı epitel ve benzer şekilde kas yapısı gözlendi. Ooferektomi uygulanmış sıçanların distal ve proksimal vajen örneklerinde çok katlı yassı epitel kat sayısında azalma ve kas tabakasındaki düz kas demetlerinde atrofı gözlendi. Her iki grupta da distal vajende 120mM potasyum ile proksimal vajenden daha yüksek kasılma yanıtları alındı, ancak istatistiksel fark gösterilemedi. Kontrol grubunda, distal dokuların EAU'ya verdiği kasılma yanıtları proksimal dokuların verdiği yanıtlardan istatistiksel anlamlı olarak yüksek saptandı. Ooferektomi grubundaki dokularda EAU ile kontrol grubunda alınan yanıtlardan daha düşük kasılma yanıtları elde edildi. Ancak, proksimal ve distal şeritler arasındaki fark bu grupta gösterilemedi. Her iki grupta da kümülatif doz fenilefrin uygulamasıyla distal şeritlerde konsantrasyona-bağımlıkasılma yanıtı gözlenirken proksimal şeritlerde anlamlı yanıt gözlenmedi. Ooferektomi grubunda fenilefrinle elde edilen kasılma yanıtının kontrol grubundakinden anlamlı olarak daha düşük olduğu saptandı. Tüm şeritlerde, kümülatif doz karbakol uygulaması ile düşük kasılma yanıtı alındı. Bu yanıtın kontrol grubundaki şeritlerde ooferektomi grubundaki şeritlerden daha yüksek olduğu görüldü. Gevşeme çalışmalarında, her iki grupta da EAU ile alınan bifazik yanıtın gevşeme kolunda distal şeritlerde proksimal şeritlerden belirgin daha fazla yanıt alındı. Bu farkın kontrol grubundaki şeritlerde istatistiksel anlam taşıdığı görüldü. Proksimal ve distal şeritlerde EAU ile kontrol grubunda ooferektomi grubundan anlamlı olarak daha yüksek gevşeme yanıtlan alındı. Ayrıca, EAU ile elde edilen gevşeme yanıtlarının ortamda L- NAME varlığında anlamlı derecede azaldığı gösterildi. Her iki grupta da 3x1 0”5 M fenilefrin ile kontrakte edilen distal şeritlerde kümülatif doz vardenafil uygulamasıyla konsantrasyona-bağımlı gevşeme yanıtı elde edildi. Sonuç Vajen dokusu kontraksiyonunda temel olarak alfa 1 ve alfa 2 reseptörleri rol oynarken gevşemesinde kısmen NO yolağı rol almaktadır. Distal vajen, embriyolojik gelişimine paralel olarak proksimal vajenden histolojik ve işlevsel açılardan belirgin farklılıklar göstermektedir. Distal vajenin kasılma ve gevşeme potansiyeli proksimal vajenden belirgin şekilde yüksektir. Östrojen eksikliği vajen dokusunda önemli yapısal değişikliklere yol açmakta, bu morfolojik değişmelerle ilişkili olarak doku kasılma ve gevşeme yanıtları da belirgin şekilde azalmaktadır. Vajen dokusu kontraktilitesinde farklı hormonal durumlarda meydana gelecek değişikliklerin yaşlanma ile ilişkili alt üriner sistem semptomları ve cinsel işlev bozukluklarındaki olası etiyolojik rolünü ortaya çıkarmak için daha detaylı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction and Objectives Female urology, dealing with the issues of urinary incontinence, female sexual dysfunction, pelvic organ prolapse, and painful bladder and pelvic syndromes, has become one of the hottest sub-disciplines of Urology in the past few years. However, the limited understanding of the functional anatomy and neuropharmacological features of the female lower geniturinary tract organs (bladder, urethra and vagina) bears the most important obstacle to explain the underlying pathological mechanisms and to develop better treatment modalities for related pathologies. The pathophysiology of age-related lower urinary tract symptoms and sexual dysfunction in the female and their relation with various hormonal states is not completely understood. Vagina, apart from its close proximity to the lower urinary tract, plays an important role in sexual arousal and orgasm. A thorough understanding of the mechanisms and mediators which regulate the physiology of the lower female genital tract is needed to provide an efficient treatment for female sexual disorders. The aim of this study is to find the neurotransmitter-receptor systems that regulate vaginal tissue contractility, to demonstrate possible morphological and functional differences between the proximal and distal vagina in concordance with its dual embryological origin, and to show any histomorphological and functional alterations in hormonal insufficiency (ie. post-menopause) states. Material and Methods A total of 35 female Sprague Dawley rats were separated into 2 groups. Control group included 20 mature female rats while bilateral ovariectomy was performed in the remaining 15. After completing 6 weeks after surgery, oopherectomy group was sacrificed together with the control group where bladder, urethra, uterus and vagina were IVremoved en-bloc. Vaginal tissue was then cut into proximal and distal halves for microscopy and functional studies in the 4-channel organ bath. In the organ bath setting, contraction studies were performed in proximal and distal vaginal strips brought to isometric tension and relaxation studies were performed in strips pre-contracted with 3xl0"5 M phenylephrine. All data were normalized by dividing the tissue tension by wet tissue weight and were compared with SPSS 10.0 Statistical program by using Independent-samples t test and Paired-samples t-test. Results Light microscopy revealed the distal vaginal lumen to be surrounded with keratinized stratified epithelium and a submucosal layer composed of smooth muscle fibers. Proximal vagina was surrounded with non-keratinized stratified epithelium with a submucosal layer similar to that of distal vagina. Proksimal and distal vaginal slides from ovariectomized animals showed a decrease in the number of layers in the stratified epithelial layer and atrophy of smooth muscle in the muscular layer. In both groups, the contractile responses to 120mM potassium were higher in the distal vaginal strips but the statistical significance of the difference could not be shown. Contractile responses to electrical field stimulation (EFS) were significantly higher in distal strips than in proximal strips in both groups, reaching statistical significance in the control group. Cumulative-dose phenylephrine caused concentration-dependant contraction in distal strips whereas significant contraction could not be demonstrated in proximal strips. Contractile response to phenylephrine was significantly higher in the control group than in the ovariectomy group. Cumulative-dose carbachol caused minimal contractile response in proximal and distal vaginal strips in both groups. This response was observed to be greater in the control group. In both groups, the relaxation arm of the biphasic response to EFS was greater in distal strips than in proximal strips, reaching statistical significance in the control group. In proximal and distal strips, relaxation responses to EFS were significantly higher in thecontrol group than in the ovariectomy group. It was also shown that the relaxation response to EFS significantly diminished in the presence of L-NAME. In both groups, concentration-dependant relaxation was obtained with cumulative-dose vardenafil in pre contracted distal vaginal strips. Conclusion In conclusion, alpha 1 and 2 receptors mainly mediate the contractile response in the vaginal tissue where as relaxation is at least partly mediated by NO pathway. Distal vagina is both histologically and functionally different from the proximal vagina as depicted by the dual embryological origin of vaginal tissue. Contractile and relaxation potential of distal vagina is greater than that of proximal vagina. Estrogen deficiency causes significant alterations in the vaginal morphology with consequent alterations in vaginal contractility. Further studies are needed to define the influence of various hormonal states on the vaginal contractility and histomorphology.