Seramik bünyelerde metalik görünümlü sırların geliştirilmesi ve optik özellikleri
Development of glazes with metallic appearance on ceramic bodies and their optical properties
- Tez No: 592063
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERGİS KILINÇ MİRDALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Metalik sır, Fırın atmosferi, Redüksiyon, Optik özellikler, Metallic glaze, Firing atmosphere, Reduction, Optical properties
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada alkalili, alkali-borlu, kurşunlu, kurşunlu-alkalili sır reçeteleri Seger Metoduna göre hazırlanmış, düşük sıcaklıkta (1000 ℃) yükseltgen ve indirgen fırın atmosferinde metalik görünümlü sırların geliştirilmesi amaçlanmıştır. İndirgen ortamda metalik görünümlü sır elde etmek için, gümüş nitrat (AgNO3), bakır sülfat (CuSO4), bakır karbonat (CuCO3), bizmut nitrat (Bi(NO3)3), demir sülfat (FeSO4), kadmiyum nitrat Cd(NO3)2 ve kobalt klorür (CoCl2) gibi metal bileşikleri sır kompozisyonlarına farklı oranlarda (%2-%5) ilave edilmiştir. 1000 ℃'de fırınlanan sırlar, 750 ℃'ye soğutularak 20 dakika redüksiyona tabi tutulmuştur. Hem yükseltgen, hem de indirgen ortamda fırınlanan sırlı örnekler yüzey görüntüsü, renk tonu değişimi, mikromorfolojik ve mikroyapısal özellikler açısından Optik mikroskop (OM), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM/EDS) ve UV.Vis. Spektrosfotometresi ile karakterize edilmiş, sonuçlar değerlendirilmiştir. Metalik görünümlü sırlar, fiziksel ve kimyasal kompozisyonları, pişirim atmosferi, renk ve reflektans özellikleri bakımından birbirinden farklı özellik göstermektedir. Bu sırların modern veya klasik mekânlarda çevre ile uyumlu dokular oluştururken mekân tasarımda iyi bir tamamlayıcı öge olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, alkaline, alkali-boron, leaded and leaded-alkaline glaze recipes were prepared according to Seger Method and it was aimed to develop metallic appearance glaze in low temperature (1000 ℃) oxidizing and reducing firing atmosphere. Metal compounds such as silver nitrate (AgNO3), copper sulphate (CuSO4), copper carbonate (CuCO3), bismuth nitrate (Bi (NO3)3), iron sulfate (FeSO4), cadmium nitrate Cd(NO3)2 and cobalt chloride (CoCl2) were added to the glaze compositions in different proportions (2%-5%). The glazes fired at 1000 ℃ were cooled to 750 ℃ and reduced for 20 minutes. Glazed samples fired in both oxidizing and reducing atmosphere and some of them characterized by optical microscope (OM), Scanning Electron Microscope (SEM / EDS) and UV-Vis. Spectrophotometer in terms of surface appearance, color tone change, micromorphological and microstructural properties. Metallic glazes have different properties in terms of their physical and chemical composition, firing atmosphere, color and reflectance properties. While these secrets create textures that are compatible with the environment in modern or classic spaces, they can be a good complementary element in space design.