Zemahşerî'nin Kur'ân'ı yorumlama yöntemi (Keşşâf Örneği)
Zamakhshari's interpretation method of the Qur'ân (Case of al-Kashshaf)
  1. Tez No: 592176
  2. Yazar: OĞUZHAN ŞEMSEDDİN YAĞMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Mutezile, Zemahşeri, Keşşâf, Qur'an, Tafsir (Commentary), Mutazilah, Zamakhshari, al-Kashshaf
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 507
Özet
Bu çalışmada Ebü'l-Kâsım Mahmûd b. Ömer ez-Zemahşerî'nin“el-Keşşâf an Hakâıki't-Tenzîl ve Uyûni'l-Akâvîl fî Vücûhi't-Te'vîl”adlı tefsiri bağlamında Kur'an'ı yorumlama yöntemi incelenmiştir. Zemahşerî, Keşşâf tefsiri yanında Arap dili ve edebiyatına dair çalışmaları ile tanınan çok yönlü Mutezilî bir âlimidir. Çalışmamız, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Keşşâf tefsirinin genel özellikleri ve kaynakları ile Zemahşerî'nin Kur'ân algısı ve kişisel tefsir yöntemi ele alınmıştır. İkinci bölümde esbab-ı nüzul, muhkem-müteşâbih, nesh, müşkilü'l-Kur'ân vb. Kur'ân ilimlerinden bahsedilmiştir. Üçüncü ve en geniş bölümde ise rivayet-dirayet yöntemleri açısından Keşşâf tefsiri incelemeye tabi tutulmuştur. Ulaştığımız sonuçlar ve kullandığımız kaynaklar belirtilerek çalışma sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study examines Abu al-Qasim Mahmud b. Omar al- Zamakhshari's methodology of interpretation of Qur'an in the context of his commentary, namely, al-Kashshaf an Haqaaiq al-Tanzil wa Uyun al-Aqaavil fi Wujuh al-Ta'weel. Zamakhshari is a multi-disciplined Mutazilah scholar known by his works on the Arabic language and literature beside his al-Kashshaf. Our study consists of an introduction, three chapters and a conclusion. Introduction presents the subject, aim, and method of the study, and evaluates the sources. The First Chapter deals with the general aspects of al-Kashshaf and its sources, and then examines Zamakhshari's understanding of Qur'an and his methodology of commentary. The Second Chapter mentions about the Qur'anic sciences such as Asbab al-Nuzul (occasions of revelation), muhkam-mutashabih (decisive-allegorical), naskh (abrogation), and mushkil al-Qur'an (problems of the Qur'an). The Third Chapter analyzes al-Kashshaf in terms of riwayah and dirayah methods. The study has been conculded by specifying the results we reached and the resources we used.