Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi (Tokat ili örneği)
The investigation of the occupational burnout levels of physical education and sports teachers in Tokat province
- Tez No: 592339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET RAMAZANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, tükenmişlik, duygusal tükenmişlik
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Günümüzde en önemli ve en zor mesleklerden olan öğretmenlikte mesleki tükenmişliğin her geçen gün arttığı görülmektedir. Bu tükenmişlik boyutunun beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde daha fazla olduğu görülmektedir. Bu bilgiler ışığında, bu çalışmanın amacı, Tokat ilinde çalışan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklem grubunu ise 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Tokat il merkezi ve ilçelerinde MEB'e bağlı devlet okullarında çalışan kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 115 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin tükenmişliğini incelemek için Maslach ve Jackson (1981) aracılığıyla geliştirilen Maslach Tükenmişlik Envanteri (MTE) uygulanmıştır. Ölçek Ergin (1992) tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Öğretmenlerin genel bilgilerini almak için araştırmacının hazırladığı kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi esnasında SPSS 20.0 paket programından yararlanılmıştır. Anket uygulanan öğretmenlerin kişisel bilgilerinin dağılımlarının tespiti için yüzde yöntemleri uygulanmıştır. Ölçeğin alt boyutlarının normal dağılımda olup olmadıklarını belirlemek için ile Skewness - Kurtosis testi uygulanmış ve sonuç olarak Maslach Tükenmişlik Envanteri Eğitimci ölçeğinin bütün alt boyutların normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Sonuçlara göre α = 0.05 anlamlılık düzeyinde 2 değişkenli bulgularda T-testi, 2'nin üzerindeki değişkenlerde Anova testi yapılmıştır. Araştırmaya katılan Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin büyük bir kısmının erkek öğretmenlerden oluştuğu görülmektedir. Eğitim ve medeni durum olarak sırasıyla kişisel başarı ve duyarsızlaşma alt boyutlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir (p0.05). Sonuç olarak; Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin genel olarak birçoğunun yaptıkları meslekten memnun oldukları belirlenmiştir. Çoğunlukla il merkezinde görev yapan kalıtımcıların, okul dağılımları ortaokul ve lise olarak sınıflandırılabilir. Çalışmaya katılan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin spor derslerinin yeterliliği konusunda büyük çoğunluk yeterli görmemektedir. Beden eğitimi ve spor dersinin işlenmesinde ve verimli geçmesinde çok önemli rolü olan araç-gereç temini açısından öğretmenlerin büyük çoğunluğu ellerindeki imkânların yetersiz olduğunu düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, occupational burnout increases in the teaching profession which is one of the most important and difficult occupations. It is seen that this burnout dimension is more common in physical education teachers than others. In the light of this information, the purpose of this study is to investigate the occupational burnout levels of physical education teachers working in Tokat province. The sample group of the study consists of 115 physical education and sports teachers who were selected by the easy sampling method in the public schools of MEB in Tokat city center and districts in 2018-2019 academic year. Maslach Burnout Inventory (MBI) developed by Maslach and Jackson (1981) was used to evaluate burnout levels of physical education teachers. The personal information form prepared by the researcher was used to get the general information of the teachers. SPSS 20.0 package program was used during data evaluation. Percentage methods were used to determine the distribution of the personal information of the participants.