Farklı aktivite düzeylerine sahip bireylerde solunum fonksiyonu, postür analizi ve depresyon skalalarının karşılaştırılması
Comparison of pulmonary function postural analysis and depression scales of individuals involved in different levels of sports activities
- Tez No: 59235
 - Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL GÖNCÜ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: physical exercises, postural analysis, fibroma, depression, pulmonary capacity Mil
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz Spor, halk sağlığının korunmasında, sakatlıkların önlenmesinde, rehabilitasyon ve fizik performansının sürekliliğini sağlamada önemli rol oynar. Sporcularla ilgili demografik bilgilerin değerlendirildiği fiziksel performansın ölçüldüğü, postür ve solunum analizinin yapıldığı bir çok çalışmalar vardır. Sağlıklı bireylerde aktif olarak spor yapan Spor Bölümü öğrencileri ve aktif olarak spor yapmayan Tıp Fakültesi öğrencilerinde postür analizi, solunum fonksiyon testleri, fibromyalji kriterlerinin olup olmaması ve depresif semptomların bulunup bulunmaması açısından karşılaştırılması amacıyla bir çalışma planlanmıştır. 50 spor bölümü öğrencisi(aktif spor yapan) ve 50 tıp fakültesi öğrencisi incelenmiştir. İncelenen tüm parametreler açısından her iki grup arasında istatistiksel anlamda fark bulunmamakla birlikte sporcuların solunum kapasitelerinin daha yüksek, depresyon ölçeklerinin ise daha düşük olduğu gözlenmiştir. Fiziksel performansın arttırılması, postür "bozukluklarının düzeltilmesi, solunum kapasitesinin geliştirilmesi ve depresif durumlardan korunmak açısından düzenli egzersiz veya sportif aktivitelerin yapılmasının faydalı olacağı kanısına varılmıştır. Anahtar Sözcükler : I- Fizik Egzersizler II- Postür Analizi III- Fibromyalji IV- Depresyon V- Solunum Kapasitesi vıı
Özet (Çeviri)
COMPARİSİON OF PULMONARY FUNCTION, POSTURAL ANALYSIS AND DEPRESSION SCALES OF İNDİVİDUALS INVOLVED İN DIFFERENT LEVELS OF SPORTS ACTİVİTİES. ABSTRACT Sport plays a very significant role in rehabilitation and prevention of physical and mental disabilities, as well as maintaining health and physical performance. Postural and pulmonary analyses, demographic data assessment, and measurement of physical performance have exhaustively been topics of many studies in the past. The subjects of this study, being 100 in all, are student of the Physical Education and Sport Department who actively are involved in all kinds of sports activities(Group I), and students of the Faculty of Medicine, who do not take part in such activities (Group II). With this study, we aim to observe any existing depression symptoms and fibroma in the groups, and compare their pulmonary functional tests and postural analyses. Despite the fact that no statistically significant difference was observed between the two groups, students of the Physical Education and Sport Department were found to have relatively higher pulmonary capacity and lower possibility of depression. Findings of our study suggest that regular exercise or involvement in sports activities does not only increase pulmonary capacity and physical performance, but also cures postural deformation and prevents depression.