Sema Kaygusuz'un romanları üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 592381
  2. Yazar: MAHFUZ KUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sema Kaygusuz, Roman, Yere Düşen Dualar, Yüzünde Bir Yer, Barbarın Kahkahası, Sema Kaygusuz, Novel, Yere Düşen Dualar, Yüzünde Bir Yer, Barbarın Kahkahası
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye ve Avrupa'da birçok ödül alan Sema Kaygusuz, roman, öykü, senaryo, oyun gibi farklı edebi türlerde eserler vermiştir. Sema Kaygusuz'un romanlarında ekolojik duyarlılık, insanlığın ortak acıları, varoluş gibi temalar ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda yazarım romanlarında insan dışı varlıkları farklı şekillerde temsil edildiği görülmektedir. Türk edebiyatında, farklı roman kurguları ve güçlü anlatımıyla adından söz ettiren Sema Kaygusuz, kendi edebiyat anlayışını oluşturmuş ve kendi dil evrenini kurarak yenilikçi ve deneysel biçimlerde eserler ortaya koymuştur. Sema Kaygusuz'un romanları olaylarla değil insanlık durumlarıyla ilgilidir. İnsanın doğayla ilişkisini merkeze alarak kurguladığı romanlarında yazar, hikâyelere, kutsal metinlere, mistik ve tarihi kişiliklere, mitolojik unsurlara yer verir. Romanlarında işlediği temaları zaman ve mekândan bağımsız olarak oluşturan Sema Kaygusuz metinlerine evrensellik katar. Bu çalışmada, edebiyat dünyasına 1990'lı yıllarda giren Sema Kaygusuz'un romancılık serüveni, yayımladığı üç romanını; yapı, kurgu, anlatım, tema gibi başlıklarla ele alınarak ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sema Kaygusuz, who has been awarded for many times both in Turkey and in Europe, has released works in different genres such as novel, story and script. In novels of Sema Kaygusuz, themes such as ecological awareness, common miseries of humanity and existence, are prominent. It is seen in her novels that she represents non-human creatures in different ways. Sema Kaygusuz, who has made a distinguished name for herself in Turkish literature, has developed her own literature understanding, established her own language universe and she produces innovative and experimental works. Rather than focusing on incidents, novels of Sema Kaygusuz are related to humanitarian situations. The author includes stories, holy writings, mystical and historical figures, mythological elements in her novels, which are fictionalised based on relationship of human with nature. Sema Kaygusuz, who creates themes in her novels regardless of time and place, adds universality to her texts. Novel understanding of Sema Kaygusuz, who stepped in the literature world in 1990s, is set out in this paper by discussing her three published novels, under the light of titles, such as structure, fiction, expression, theme.