Fetal kadavralarda cerebrum'un facies medialis'inin morfometrik gelişimi
Morphometric development of medial surface of cerebrum in fetal cadavers
- Tez No: 627737
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER ALBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fetal kadavra, telencephalon, sulcus cerebri, gyrus cerebri, Fetal cadaver, telencephalon, sulcus cerebri, gyrus cerebri
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmamızda, yaşları 22-40 gebelik haftası arasında olan, eksternal anomali ve patolojisi olmayan 40 fetal kadavrada cerebrum'un facies medialis'inin morfometrik gelişiminin araştırılması amaçlandı. Bu çalışmada hemisferium cerebri'nin yüksekliği, genişliği, her bir hemisferdeki sulcus cinguli, sulcus marginalis, sulcus corporis callosi, sulcus calcarinus, sulcus parietooccipitalis ve sulcus centralis uzunluğu ile gyrus cinguli, gyrus lingualis, gyrus frontalis superior, cuneus ve precuneus ile facies medialis'in toplam alanı ölçüldü. Bu parametrelerin gestasyonel yaş (ay) boyunca gelişimi değerlendirildi, sağ-sol taraflar ve cinsiyetler arasında karşılaştırma yapıldı. Ayrıca sulcus'ların görülmeye başlandığı yaşlar not edildi, sulcus cinguli, sulcus parietoocciptalis ve sulcus calcarinus tiplendirmeleri yapıldı. Parametrelerin boyutlarını gestasyonel yaşla birlikte anlamlı olarak arttığı belirlendi. Bu parametreler sağ-sol taraflar ve cinsiyetler arasında incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Çalışmamızda, cerebrum'un facies medialisi'ndeki sulcus ve gyrus yapılarının morfometrik gelişiminin öğrenilmesi adına değerli parametreler elde edileceğini düşünmekteyiz. Bu tür çalışmaların anatomi bilgisinine ve nörocerrahiye katkıları önemli olacaktır. Cortex cerebri'deki morfolojik farklılıklar bazı nörolojik hastalıkların nöropatolojilerinin açıklanmasında da rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the morphometric development of the facies medialis of cerebrum in 40 fetal cadavers without external anomalies and pathologies between the ages of 22-40 weeks. In this study, the height, width, cingulate sulcus, marginal sulcus, sulcus of corpus callosum, calcarine sulcus, parieto-occipital sulcus and central sulcus in each hemisphere, cingulate gyrus, lingual sulcus, superior frontal gyrus total area were measured. The development of these parameters during gestational age (months) was evaluated and compared between sides and gender. In addition, the age at which sulcus started to be seen was noted and cingulate sulcus, parieto-occiptal sulcus and calcarine sulcus typings were performed. The dimensions of the parameters increased significantly with gestational age. When these parameters were examined between the right and left sides and genders, no statistically significant difference was found. In our study, we think that valuable parameters can be obtained in order to learn the morphometric development of sulcus and gyrus structures in the facies medialis of cerebrum. The contribution of such studies to the knowledge of anatomy and neurosurgery will be important. Morphological differences in cerebral cortex may also play a role in explaining the neuropathology of some neurological diseases.