Türkiye'nin bazı kıyı bölgelerinde su ürünleri tüketiminin incelenmesi
Examination of consumption of aquatic products in some coastal regions of Turkey
- Tez No: 592477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA SAYĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Su ürünleri, balık, tüketim, su ürünleri tüketim alışkanlığı, Seafood, fish, consumption, the habit of seafood consumption
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
TÜRKİYE'NİN BAZI KIYI BÖLGELERİNDE SU ÜRÜNLERİ TÜKETİMİNİN İNCELENMESİ Günümüzde 7,6 milyar olarak bilinen dünya nüfusunda artan besin ihtiyacını karşılayabilmek amacı ile protein, vitamin, mineral ve omega yağ asitleri açısından çok zengin olan su ürünlerine talep gün geçtikçe artmaktadır. Su ürünlerinin insan sağlığı açısından bütün bu olumlu etkilerine rağmen ülkemizdeki tüketim miktarının diğer ülkelere göre oldukça az olduğu bilinmektedir. Bu amaçla ülkemizde denize kıyısı olan 10 ilde (İstanbul, Kocaeli, Balıkesir, İzmir, Aydın, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Samsun) su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi amacı ile Şubat-Mart 2018 arasında tesadüfi olarak seçilmiş ve gönüllülük esasına dayanan 650 kişiye 25 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Ankette katılımcıların sosyo-demografik koşulları ve su ürünleri tüketim tercihlerinin belirlenmesine yönelikte sorular sorulmuştur. Anket sonuçları SPSS (The Statistical Package fort he Social Sciences) ile Excel paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir ve elde edilen sonuçlar Ki-Kare (Chi-square) analizi ile değerlendirilerek su ürünleri tüketimine yönelik eğilimler belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; tüketilen et türünde hem kırmızı et hem de beyaz et tüketimi ilk sırada (%77,2) yer almakta olup, ankete katılanların %72,8 oranında doğal ortamda yaşayan deniz balıklarını tercih ettikleri ve büyük bir çoğunluğa göre (%85,8) doğal ve kültür balığı arasında fark olduğu cevabını verdikleri görülmüştür. En çok tercih edilen deniz balığı türü hamsi (%15,4)'dir. Katılımcıların balık etini %62 oranında haftada bir tükettikleri, kişi başı aylık tüketim miktarının ise çoğunlukla 1kg (%42) olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF CONSUMPTION OF AQUATIC PRODUCTS IN SOME COASTAL REGIONS OF TURKEY Demand to aquatic products which have rich in terms of protein, vitamins, minerals and omega fatty acids is increasing day by day for the purpose of satisfy increasing nutritional needs during nowadays the world population known as 7.6 billion. It is known that the amount of consumption in our country is lower than the other countries despite aquatic product's positive effects against to human health. For the purpose of determination of consumption habits of aquatic products, between February-March 2018 a survey of consisting 25 questions applied to 650 people who are chosen based of accidental and voluntary, in 10 city (İstanbul, Kocaeli, Balıkesir, İzmir, Aydın, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Samsun) where are seashore at Turkey. At the survey, questions has been asked for the aim of determination of socio-demographic conditions and the consumption preferences of aquatic products of the participants. The results of the survey has been evaluated by using SPSS (The statistical Package for the Social Sciences) and Excel package program and obtained results were evaluated with KI-KARE (Chi-square) analysis and the trends in aquatic products consumption were tried to be determined.According to the obtained results; in the type of meat consumed,the comsumption of both red meat and white meat is in the first place (%77,2) and it seems that survey participants answered that %72,8 of participants prefers fish which lives on naturel environment and it seems that according to a large majority (%85,8) answered that there is a difference between naturel fish and aquaculture fish. The most prefered seafish specie is anchovy (%15,4).It has been determined that %62 of the participants consumed fish meat once a week and the amount of monthly consumption per person is mostly is 1kg (%42).