Kayseri ilinin kum sineği (Dıptera: psychodıdae) faunasının araştırılması
Investigation of sand fly (Diptera: psychodidae) fauna of Kayseri province
  1. Tez No: 592490
  2. Yazar: ZEPH NELSON OMONDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİYE DEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ SUHA KENAN ARSERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kum sineği, Phlebotomus, Kayseri, leishmaniasis, Türkiye, Sand fly, Phlebotomus, Kayseri, leishmaniasis, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Türkiye'de, viseral leishmaniasis (VL) sporadik olarak çoğunlukla Ege, Akdeniz ve Orta Anadolu bölgelerinden rapor edilmektedir. Bununla birlikte, kutanöz leishmaniasis (KL), Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde endemik olarak görülmektedir. Son zamanlarda Kayseri ilimizden kutanöz leishmaniasis vakaları bildirilmektedir. Ancak, bu ilde kum sineği faunası ile ilgili yayınlanmış bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, ildeki yaygın kum sineklerinin tür kompozisyonu ve popülasyon dinamiklerini belirlemeyi amaçlamıştır. Kum sineği örnekleri, leishmaniasis vakalarının görüldüğü 7 ilçede 14 lokaliteden, CDC ışık tuzakları kullanılarak toplanmıştır. Çalışma alanında toplam 1,636 kum sineği yakalanmış ve teşhis edilmiştir. Morfolojik teşhis anahtarları kullanılarak Phlebotomus cinsine ait 7 tür (P. halepensis, P. simici, P. perfiliewi s. l, P. major s. l., P. sergenti, P. mascittii, P. tobbi) ve Sergentomyia (S. dentata) cinsine ait bir tür bulunmuştur. Adlerius altcinsi (%54.58) en baskın gruptur ve bunu Larroussius (%43,77) altcinsi üyeleri izlemiştir. Dişi/erkek oranı 7.06'dır. Adlerius spp. en baskın grup olduğundan dolayı Kayseri ilinde leishmaniasis hastalığına sebep olan vektör olabilir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, visceral leishmaniasis (VL) is sporadically reported mainly in the Aegean, Mediterranean, and Central Anatolia Regions. However, cutaneous leishmaniasis (CL) is endemic in the Southeastern and Mediterranean Regions. Recently there have been reported cases of cutaneous leishmaniasis in Kayseri province. However, there are no published works on sand fly fauna in the province. This study aimed to determine the species composition and population dynamics of sand flies prevalent in the province. Sand flies were collected using simple CDC light traps set up in 14 sites in 7 localities in the province. A total of 1,636 sand flies were collected and identified in the study area. Using morphological keys, 7 species of genus Phlebotomus (P. tobbi, P. papatasi, P. perfiliewi s. l., P. major s. l., P. papatasi, P. sergenti, P. mascittii, P. simici, P. halepensis) and one Sergentomyia (S. dentata) species were identified. Subgenus Adlerius (54.58%) was the most dominant group followed by subgenus Larroussius (43.77%). Female/male ratio was 7.06. Adlerius spp. which is the predominant sand fly group maybe a suspected vector of leishmaniasis in the province.