Mesnevî-i Şerîf'te Hz. Peygamber (S.A.V.)
Prophet in the Masnavi Sharif (Pbuh)
  1. Tez No: 592503
  2. Yazar: GÜLCAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlânâ Celâleddîn Rûmî ve Peygamber, Mesnevî-i Şerîf'te Peygamber, Hz. Peygamber, Mesnevî, Mevlânâ Celâleddîn Rûmî and the Prophet, Probhet in the Masnavi Sharif, Prophet, Masnavi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada Mesnevî-i Şerîf'te Hz. Peygamber (s.a.v.) konusu temsîlî / sembolik anlatımı bakımından ele alınmıştır. Mesnevî'de Hz. Peygamber hakkında kullanılan teşbihler, tâbirler, temsil ve remizler ve diğer bazı husûsiyetleri tesbit edilmeye çalışılmıştır. Tasavvufta Hz. Peygamber ile ilgili Hakîkat-i Muhammediyye ve nûr-ı Muhammedî gibi mefhûmlara delâlet eden beyitler A. Avni Konuk'un Mesnevî-i Şerîf Şerhi çerçevesinde ele alınmıştır. Hakîkat-i Muhammediyye ve Rûh-ı küllî-i Muhammedî mefhûmlarına karşılık gelen bazı remizler tesbit edilmiştir. Hz. Peygamber'in mûcizelerine temas eden bazı beyitleri ve Mevlânâ Celâleddîn Rûmî'nin Hz. Peygamber'e sevgisini ve hürmetini bildiren bazı beyitler de bu bağlamda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the subject of the Prophet (pbuh) was examined in Masnavi Sharif as a representative and symbolic expression. In the Masnavi, the similitude, expressions, representations and some other features used about the Prophet were examined. The terms such as Hakîkat-i Muhammediyye and nûr-ı Muhammediyye related to the Prophet were studied. The terms were examined according to the commentary of the Masnavi Sharif, which belongs to A. Avni Konuk. Some terms explaining the term Hakîkat-i Muhammediyye were determined. Some couplets explaining the miracles of the Prophet were examined. The couplets describing Mevlânâ Celâleddîn Rûmî's love for the Prophet were explained.